Băiat de 13 ani, salvat cu ajutorul unui dispozitiv unic în România. „Ținând cont că este copil, are tot viitorul în față, am decis să suportăm costurile acestei intervenții”

Publicat: 20 10. 2015, 17:54

Managerul spitalului, Dan Căpățână, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că un băiat cu serioase probleme cardiace a fost salvat de medici care i-au montat un defibrilator modern, achiziționat din Belgia, fără ajutorul căruia copilul și-ar fi pierdut viața, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este vorba despre un băiețel de 13 ani care, din cauza unor probleme cardiace, se pare congenitale, a suferit în ultimul timp două stopuri cardiorespiratorii. A fost resuscitat, din fericire resuscitarea a reușit. După un consult amănunțit medicii de pe Cardiologie au stabilit că această afecțiune îi pune în pericol viața și duce la tulburări de ritm, respectiv face fibrilații ventriculare care de regulă sunt mortale. Singura modalitate de a ieși din fibrilație ventriculară este un defibrilator. Soluția modernă care se folosește peste tot în lume este montarea unui defibrilator în zona cardiacă, aparat care în momentul în care apar modificări de ritm intervine și defibrilează pe loc inima, astfel încât își reia ritmul normal. Un astfel de dispozitiv nu a mai fost implantat niciodată în România, este un dispozitiv foarte nou și pe plan mondial”, a afirmat Dan Căpățână.

El a precizat că dispozitivul a fost adus din Belgia, iar costul aparatului, de 8.000 de euro, va fi suportat integral de spital.

„Dispozitivul a fost adus din Belgia. Costul estimat pe care îl suportă integral spitalul este undeva de 8.000 de euro. E primul dispozitiv de acest gen montat în România. De ce ? Pentru că sunt foarte scumpe, inaccesibile pacienților, nu sunt suportate de niciun program național. Ținând cont că este copil, are tot viitorul în față, am decis să suportăm costurile acestei intervenții”, a explicat managerul Spitalului Județean Constanța.

Intervenția chirurgicală a avut loc duminica trecută și a durat două ore, fiind realizată de către medicul Alexandru Deutsch, de la Spitalul Colentina, un colaborator al Spitalului Județean Constanța.

Mama băiatului a povestit că acestuia i s-a făcut rău în urmă cu două săptămâni, a leșinat în timpul orei de franceză, a fost esuscitat de către SMURD și a fost transportat la Spitalul Județean. El a fost supus mai multor investigații medicale în urma cărora medicii au identificat problema de care suferă. Femeia a spus că în decursul anilor băiatul a mai avut câteva asemenea leșinuri din care și-a revenit repede, iar cadrele medicale consultate atunci i-au spus că ar fi vorba de atacuri de panică.

Directorul Spitalului Județean a precizat că acest sindrom este dificil de diagnosticat fără efectuarea unor analize amănunțite. El a menționat că băiatul se simte bine după intervenția chirurgicală și că probabil va fi externat în cursul zilei de miercuri.