BOALA CELIACĂ sau INTOLERANȚA LA GLUTEN – afecțiunea digestivă cu care milioane de oameni trăiesc fără să știe

Publicat: 02 08. 2012, 10:31
Actualizat: 13 01. 2015, 19:01

BOALA CELIACĂ sau INTOLERANȚA LA GLUTEN este afecțiunea de care suferă 1,8 milioane de americani, dintre care 1,4 milioane nu știu că au acecastă boala, se arată într-un studiu citat de Live Science.

Cifrele confirmă suspiciunile potrivit cărora un număr mare de bolnavi nu știu că suferă de INTOLERANȚĂ LA GLUTEN sau ENTEROPATIE GLUTENICĂ, o afecțiune declanșată de incapacitatea organismului de a digera glutenul – o proteină vegetală care se găsește în cereale precum grâul, orzul sau secara.

„Este dovada clară că boala este foarte comună în Statele Unite. Dacă doar una din șase persoane bolnave este diagnosticată, atunci înseamnă că nu stăm foarte bine la acest capitol”, a explicat Joseph Murray, gastroenterolog la clinica Mayo și coordonatorul studiului.

Totuși, 1,6 milioane de americani urmează o dietă aglutenică, deși nu au fost diagnosticați cu boala celiacă, se mai arată în studiul citat.

„Există o grămadă de oameni care urmează un regim alimentar fără gluten, deși nu știu de ce au nevoie de asta. Este important să existe un diagnostic și un examen medical înainte de a începe un regim drastic”, explicat Murray.

Cifrele au fost publicate în Jurnalul American de gastroenterologie, pe 31 iulie. Studiul a fost realizat pe baza probelor de sânge prelevate de la 7.798 de persoane cu vârste de peste șase ani, între 2009 și 2010. 35 dintre ei aveau BOALA CELIACĂ, dar doar șase știau acest lucru.

Patologia prezintă simptome precum balonare abdominală, diaree, scaune lichide și deschise la culoare, scăderea în greutate, vărsături. Boala celiacă nu poate fi prevenită, dar simptomele ei pot fi atenuate, fără a exista un tratament care să ajute la eliminarea definitivă a intoleranței alimentare.

Totuși, studiile realizate în anii anteriori au arătat că stilul de viață poate fi un factor declanșator al bolii. Enteropatia glutenică apare în copilărie, dar simptomele ei pot rămâne nedetectate timp de ani de zile.

INTOLERANȚĂ LA GLUTEN sau ENTEROPATIE GLUTENICĂ poate produce, pe termen lung, probleme precum boli de oase (pe fondul lipsei de absorbție a calciului), infertilitate și amenoree (lipsa menstruației la femei), pubertate întârziată, infecții respiratorii, tulburări de memorie și concentrare, iritabilitate, depresie.

BOALA CELIACĂ sau INTOLERANȚA LA GLUTEN produce leziuni grave la nivelul intestinului subțire, care afectează absorbția normală a grăsimilor, a fierului și a calciului.