Căpușele pot transmite o afecțiune care ne face alergici la carne

Publicat: 25 06. 2017, 15:22

Căpușa, numită „Steaua singuratică”, are în organismul său o moleculă de zahăr cunoscută sub numele de „alfa-1″, care conduce la o reprogramare a sistemului imunitar al oamenilor, făcându-i pe aceștia alergici la carne pentru toată viața. 

Atunci când primește mușcătura unei căpușe purtătoare a acestei molecule, prima reacție a corpului uman este aceea de a produce anticorpi. Odată ce se întâmplă acest lucru, de fiecare dată când omul va consuma molecule de zahăr, care se găsesc în carnea roșie, sistemul imunitar al acestuia va încerca să lupte cu molecula respectivă, ajungând, astfel, la o reacție alergică. 

Simptomele acestei alergii sunt urticarie, respirație îngreunată, crampe abdominale. Deși rare, există cazuri în care această reacție alergică poate fi cauzatoare de moarte. 

Deși în prezent acest tip de căpușă trăiește în special în America, experții avetizează că aceasta se răspândește rapid în ultimii ani. Dacă în urmă cu cinci ani specialiștii raportau aproximativ 50 de cazuri de oameni cu această alergie, în prezent numărul celor infectați se ridică la aproximativ 200. 

Căpușele sunt extrem de periculoase, fiind purtătoare ale unor viruși care pot cauza afecțiuni mortale, cum ar fi boala lyme. Experții atrag atenția asupra protecției împotriva lor și, în cazul în care am fost mușcați, ar trebui să ne prezentăm imediat la medic.