Ce efect au spălăturile vaginale excesive

Publicat: 11 11. 2017, 21:28

Fumatul. Femeile care fumează au un risc crescut de a face cancer de col uterin. Cele care au modificări precanceroase la nivelul colului uterin și sunt și fumătoare formează  75% dintre  cazurile de cancer, în timp ce la nefumătoare acest procent este de  doar 25%. Cercetătorii au descoperit niveluri concentrate de carcinogeni de țigară în mucusul de col uterin al femeilor. Știm cu toții că fumatul este rău pentru inimă și plămâni, dar poate dăuna și cervixului. Chiar dacă fumatul nu va avea repercusiuni la nivelul plămânilor sau a inimii, există riscul să vă îmbolnăviți de cancer de col uterin la 20 sau 30 de ani.

Diabetul. Diabetul poate afecta toate părțile corpului, dar și vaginul. De fapt, infecțiile vaginale pot fi primul simptom al diabetului zaharat la femei. Nivelul ridicat de zahăr în sânge creează un teren de alimentare pentru aceste infecții, în special în țesutul vaginal. Femeile cu diabet zaharat, care nu țin boala sub control, se luptă deseori cu astfel de afecțiuni.

Obezitatea. Cu cât este mai mare burta, cu atât apasă mai multă greutate pe mușchii pelvisului, vezicii urinare și ai vaginului. Toată această presiune suplimentară se adaugă, de multe ori,  simptomelor prolapsului genital, cum ar fi scurgerea urinei atunci când tușești au strănuți. Dacă femeile reușesc să piardă din greutate, se pot ameliora și aceste simptome ale prolapsului. Ba mai mult, pot fi evitate chiar și intervențiile chirurgicale. Obezitatea poate reprezenta o piedică atunci când vrei să rămâi însărcinată și poate crește riscul de complicații multiple în timpul sarcinii, cum ar fi preeclampsia.  De asemenea, obezitatea crește și riscul de cancer endometrial (uter).

Curățarea excesivă. Să fie clar: igiena este importantă, dar nu trebuie să exagerați! Labiile și deschiderea vaginală trebuie să fie spălate cu un săpun blând la baie, dar porțiunea internă a vaginului nu are nevoie de o ,,curățare specială””. Aceasta înseamnă că nu e indicat să se folosească uleiuri esențiale, supozitoare pe bază de plante, oțet de mere, iaurt sau tampoane parfumate. Toate acestea perturbă ecosistemul vaginal al bacteriilor normale și fac loc infecțiilor. 

De asemenea, în timpul dușurilor vaginale pot fi introduse bacterii în vagin care se pot răspândi în colul uterin, uter și trompele uterine. Cercetatorii au descoperit că femeile care au făcut în mod regulat spălaturi vaginale au mai multe iritatii și infecții, cum ar fi vaginita bacteriană, și un numar crescut de boli cu transmitere sexuală. 

Citește continuarea în CSID