Ce se întâmplă în creierul femeilor care fumează un pachet de țigări pe zi

Publicat: 02 08. 2016, 19:48
Actualizat: 30 01. 2018, 17:45

Potrivit studiilor anterioare, fumatul pare să fie cauza a cel puțin o treime dintre cazurile de hemoragii subarahnoidiene, iar femeile suferă astfel de sângerări craniene de două ori mai des decât bărbații, după cum arată cercetarea publicată în revista Stroke. 

„Fumatul poate reduce nivelurile de estrogen și poate cauza menopauză prematură care conduce, de asemenea, la scăderea nivelului de estrogen. Aceste scăderi conduc la degradarea pereților vaselor de sânge și predispunerea lor la rupturi”, a explicat Joni Valdemar Lindbohm, autorul principal al studiului.

Acest tip de hemoragie este frecvent în cazul femeilor după vârsta de 55 de ani. 

Cercetarea arată că și în cazurile în care persoana fumează puțin, riscul de hemoragie intracraniană crește considerabil, în timp ce acesta scade atunci când oamenii renunță la fumat. 

Cercetătorii au studiat un grup de 65.000 de persoane care au completat chestionare referitoare la stilul de viață o dată la cinci ani din 1972 și au fost recrutați aleator din zone diferite ale Finlandei. Ei au primit întrebări referitoare la consumul de alcool, istoricul în ceea ce privește tensiunea arterială, fumat, consum de medicamente și statut socioeconomic. Asistentele le-au măsurat, de asemenea, tensiunea, greutatea, înălțimea și nivelul de colesterol din sânge. 

Cercetarea a durat până la finalul anului 2011. Până atunci, au fost înregistrate 492 de cazuri de hemoragie subarahnoidiană, iar 266 dintre acestea s-au petrecut în rândul femeilor. Această afecțiune a fost frecventă în cazul fumătorilor. 

Comparativ cu femeile care nu fumau, fumătoarele care consumau mai mult de 20 de țigări pe zi prezentau un risc de hemoragii craniene de opt ori mai mare. În cazul bărbaților fumători riscul creștea cu până la trei ori.