Cea mai mare SCHIMBARE în compoziția băuturilor PEPSI: dar cât de NOCIV este înlocuitorul aspartamului?

Publicat: 25 04. 2015, 12:26
Actualizat: 08 01. 2020, 20:31

Pepsi va introduce pe piață, în cursul acestui an, varianta dietetică a sucului, care nu va conține aspartam. Decizia reprezintă una dintre cele mai mari schimbări suferite de băutura americană și este cauzată de prăbușirea vânzărilor generată de consumatorii care evită produsele ce conțin aspartam, transmite Bloomberg.

Compania va înlocui aspartamul din produsele Diet Pepsi (Pepsi dietetic), Caffeine Free Diet Pepsi (Pepsi dietetic fără cofeină) și Wild Cherry Diet Pepsi (Pepsi dietetic cu gust de cireșe) cu sucraloză și acesulfam de potasiu, sortimente care se vor găsi în Statele Unite ale Americii începând cu luna august a acestui an.

Cei doi înlocuitori ai aspartamului par a fi însă și mai nocivi. Sucraloza (E955) este un îndulcitor artificial derivat din zahăr ce a fost descoperit în 1976. Acesta este de 600 de ori mai dulce decât zahărul și de câteva ori mai dulce decât zaharina, aspartamul și ciclamatul, transmite Adevărul. Într-un studiu s-a descoperit că E955 crește pH-ul din intestine, contribuie la creșterea în greutate și afectează o proteină ce elimină toxinele din organism. Astfel, sucraloza crește activitatea acestei proteine de 2-5 ori producând o eliminare mai rapidă a toxinelor. Acest efect este benefic, însă afectează foarte mult absorbția și eficiența medicamentelor. Acest efect poate avea ca rezultat eliminarea medicamentelor folosite pentru cancer, SIDA, afecțiuni cardiace etc. din organism în intestine, ceea ce ar produce scăderea eficienței tratamentelor. 

Acesulfamul este un îndulcitor artificial aprobat în Europa în 1983 și în SUA în 1988. Pe etichetele produselor alimentare poate fi întâlnit și sub denumirea de acesulfam de potasiu sau E950. Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, are doar 65% din puterea de îndulcire a zaharinei și nu are calorii. Acesulfamul de potasiu este un îndulcitor ce nu este metabolizat de organism, acesta fiind eliminat neschimbat. Cele mai frecvente efecte negative ale acesulfamului sunt: crampe abdominale, greața, senzație de vomă, diaree, reacții alergice și anafilaxie. Singura metoda de prevenire a simptomelor este evitarea consumului de acesulfam.