Cele ȘAPTE PORUNCI pentru cei care vor să scape de burtă. Ce se întâmplă când „sari” o masă din zi

Publicat: 22 02. 2015, 12:02

This browser does not support the video element.

Dieta joacă un rol important în topirea grăsimii acumulate în jurul abdomenului. Nutriționiștii afirmă că pentru a scăpa de burtă nu trebuie să ținem o cură de slăbire drastică. „Se impune puțină ordine alimentară în ritmul meselor, în ceea ce privește cantitatea de mâncare pe care o punem în farfurie, dar și asupra felului în care este preparată”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist și autorea cărții „Sănătatea are gust”.

Aceasta a realizat o listă de reguli dietetice pe care ar trebui să le respectăm dacă dorim să căpăm de inestetica burtă.

● Obișnuiți-vă să aveți zilnic 3 mese principale. Această regulă nu doar că vă va ajuta să scăpați de burta inestetică, ci vă va ajuta și să slăbiți câteva kilograme. „Efortul de digestie a alimentelor și mâncatul lor la intervalul 4-5 ore ajută metabolismul să ardă mai multe calorii decât atunci când există o singură masă și aceea seara”, spune medicul nutriționist. Potrivit acesteia, o zi în care ați „sărit” o masă este o zi în care nu ați slăbit, iar caloriile venite după sunt asimilate mai repede și transportate instantaneu în grăsime de depozit.

● Eliminați din meniul zilnic preparatele „grele”. La această categorie intră preparatele gătite în mod tradițional, cele care au multă grăsime și conțin carne tocată. Printre aceste preparate se numără salata de boeuf, sarmale, șnițel, chiftele, sosuri cu smântână. „Atunci când vreți să scăpați de stratul adipos din jurul burții trebuie să optați pentru variante dietetice: grătar sau cuptor, carne salbă, sos tomat, condimente și ierburi aromatice”, recomandă dr. Bilic.

● Evitați alimentele cu densitate calorică mare. Produsele care au calorii multe concentrate într-un volum mic, așa cum este cazul mezelurilor, a cașcavalului, margarina, dulciurile și fastfood-ul, trebuie înlocuite cu produse care au densitate calorică mică și volum mare. La acest capitol intreă carnea slabă, peștele, laptele, iaurtul, fructele și legumele.

● Redimensionați porțiile și numărul de feluri de mâncare servite la o singură masă. „Pentru că suntem tot mai sedentari trebuie să renunțăm la succesiunea clasică: aperitiv, ciorbă, fel pricipal și desert. Două feluri de mâncare sunt suficiente, iar ciorba trebuie să fie una dintre ele. Aceasta va umple stomacul fără un aport mare de calorii și va asigura senzația de sațietate pentru o perioadă lungă de timp”, a mai spus mendiul nutriționist. Medicul spune că pentru a scăpa de burtă trebuie să reducem cu 30% cantitatea de alimente din farfurie.

● Renunțați complet la zahăr. Acest ingredient conține foarte multe calorii goale, fără un aport de nutrienți. „Datorită vitezei cu care se absoarbe în sânge determină o secreție crescută de insulină, hormon care stochează suplimentar grăsimea la nivelul abdomenului”, a explicat Mihaela Bilic. Pentru persoanele care nu pot renunța la desert pot opta pentru o salata de fructe.

● Eliminați alcoolul. Berea este și ea pe lista alimentelor interzise atunci când vrem să scăpăm de burtă. „Majoritatea băutorilor de alcool au un surplus ponderal provenit atât din caloriile proprii alcoolului – acesta conține 7 calorii pe gram – cât și din aportul generos de alimente grase și sărate care merg bine cu alcoolul”, spune nutriționista. Băuturile alcoolice au capacitatea de a reduce arderea grăsimilor de depozit și favorizează transformarea caloriilor alimentare în țesut adipos.

● Nu mâncați carbohidrați după ora 6 seara. Pâinea, pastele, orezul, fructele, cartofii și mămăliga nu au ce căuta în meniul cinei. Explicația? După această oră organismul își încetinește metabolismul și nu mai poate consuma glucidele, aceastea transformându-se automat în grăsime. Astfel, la ultima masă a zilei este indicat să mâncăm carne de orice fel, inclusiv peștele, și cât mai multe legume. Carbohidrații pot fi incluși în meniul micul dejun și cel al mesei de prânz.