Celule sușă, utilizate în premieră pentru reconstruirea unei tiroide

Publicat: 12 10. 2012, 17:48
Actualizat: 25 03. 2019, 20:39

Celule sușă embrionare au fost utilizate în premieră, cu succes, pentru a recrea tiroida unui șoarece, experiment care aduce noi perspective în ceea ce privește utilizarea terapeutică a acestor celule pluripotente, informează AFP.

La Universitatea liberă din Bruxelles (ULB), echipa cercetătorului Sabine Castagliola (de la Institutul de cercetări interdisciplinare în biologie umană și moleculară) a fost capabilă „să genereze prima tiroidă in vitro”, spune Francesco Antonica, unul dintre specialiștii care au lucrat la acest proiect.

„Pentru a realiza acest lucru, am utilizat celule sușă pluripotente și capacitatea lor de a se dezvolta în tipuri diferite de celule care compun un corp viu”, a mai spus acesta.

După ce au testat mai multe tehnici, cercetătorii au pus la punct „procedura corectă” pentru a transforma aceste celule sușă în „țesut tiroidian producător de hormoni”, adică ceea ce face o tiroidă în stare naturală, a explicat Antonica.

Faptul și mai interesant este că țesutul a fost implantat cu succes unui șoarece care nu avea tiroidă. Transplantul a fost capabil să producă hormoni tiroidieni, „o perioadă îndelungată, în mod eficace și regulat”, iar șoarecele chiar s-a vindecat de hipotiroidia de care suferea.

Cercetătorii speră să poată creea o tiroidă pornind de la celule sușă care să poată vindeca la om problemele hormonale provocate de proasta funcționare a acestei glande situate la baza gâtului.

Hormonii tiroidieni exercită o activitate stimulatoare foarte importantă pentru organism și sunt esențiali în creșterea și maturizarea scheletului și a sistemului nervos.