Cepoi, despre malpraxis: Asiguratorul va fi obligat să plătească și despăgubiri morale

Publicat: 13 07. 2012, 09:50
Actualizat: 13 07. 2012, 09:50

Noul proiect al Legii sănătății prevede că asiguratorul de malpraxis va prelua diferendul dintre pacient și unitatea medicală și va fi obligat să plătească și despăgubiri morale, nu doar materiale, așa cum se întâmplă în prezent, a anunțat, joi, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.

„De asemenea, au fost stabilite o serie de termene clare în care pacientul va fi despăgubit. O altă noutate adusă de proiect este aceea că asigurătorul va avea obligația să propună rezolvarea neînțelegerilor mai întâi pe cale amiabilă”, a mai spus Cepoi, într-o conferință de presă organizată cu ocazia prezentării proiectului finanțat din fonduri europene „Calitate în sănătate prin instruirea medicilor de familie”.

Ministrul a explicat că, dacă pacientul care se consideră vătămat refuză rezolvarea pe cale amiabilă, conflictul va continua în justiție.

La rândul său, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a spus că România este singura țară din Europa care nu are, în legislație, soluția înțelegerii pe cale amiabilă.

„România, pe această cale polițienească, pune pacientul să meargă în procese costisitoare, iar medicul, la fel. În România, se promovează o cultură conflictuală, ne interesează să curgă sânge. Noi nu avem cultura dialogului, iar actul medical este afectat. Chiar intervenția unor politicieni în actul medical afectează statutul medicului”, a mai spus Astărăstoae.

Potrivit președintelui CMR, în cei 10 ani în care personalul medical s-a asigurat pentru apariția posibilelor cazuri de malpraxis, au fost acordate doar cinci despăgubiri, toate pentru daune materiale, fără cele morale.

Astărăstoae a mai subliniat, în același context, că actul medical se bazează pe încredere. „Neîncrederea nu poate să producă decât pierderi pentru pacient. Într-o societate conflictuală, mai există și o legislație stufoasă. Există atâtea acte normative, încât nici nu știi când ai încălcat legea. Iar aceste acte stufoase au și filosofii contrare, care uneori emană de la aceeași instituție. În acest context, într-o cultură conflictuală, medicul poate să fie acuzat. Toată lumea se repede spre CMR, care trebuie să rezolve tot”, a mai spus președintele CMR.