Cercetătorii au comparat mâncarea din restaurantele clasice cu meniurile fast-food. Ce ar trebui să știe consumatorii

Publicat: 16 07. 2015, 17:07
Actualizat: 03 08. 2015, 21:08

Potrivit acestui studiu, consumul de alimente preparate în restaurante – indiferent dacă acestea sunt clasice sau de tip fast-food – duce la o creștere a nivelului caloriilor, grăsimilor și concentrației de sare din organism, în comparație cu mesele pregătite în propria bucătărie, informează Reuters.

Programele de sănătate publică ar trebui să vizeze comportamentele alimentare generale ale persoanelor care mănâncă în oraș, nu doar pe cele asociate cu restaurantele fast-food, dacă vor să amelioreze cu adevărat felul în care mănâncă populația americană, a declarat autorul studiului.

Ruopeng An, profesor de sănătate comunitară la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, spune că oamenii s-au obișnuit să aplice eticheta de „junk food” produselor alimentare servite în restaurantele fast-food.

„Însă oamenii nu cunosc prea multe lucruri despre alimentele servite în restaurantele clasice și nu știu dacă acestea sunt mai bune sau mai sănătoase în comparație cu preparatele fast-food sau cu alimentele pregătite acasă”, a declarat autorul studiului.

Pentru acest studiu, care a fost publicat în European Journal of Clinical Nutrition, profesorul Ruopeng An a folosit date furnizate de un studiu de amploare națională – National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) -, care colectează cu regularitate informații despre starea de sănătate și obiceiurile alimentare de la un eșantion reprezentativ la nivelul populației americane.

Peste 18.000 de adulți au răspuns întrebărilor din acest chestionar și au precizat alimentele pe care le-au consumat pe durata unui interval de două zile. Aproximativ o treime dintre respondenți au spus că au mâncat preparate fast-food într-una sau chiar în ambele zile, iar un sfert dintre respondenți au indicat faptul că au mâncat la un restaurant clasic cel puțin într-una din zilele avute în vedere.

În comparație cu participanții la studiu care au mâncat numai acasă, persoanele care au luat masa la un local fast-food au consumat, în medie, 190 de calorii suplimentare pe zi, 11 grame suplimentare de grăsime, 3,5 grame suplimentare de grăsimi saturate, 10 miligrame suplimentare de colesterol și 300 de grame suplimentare de sare.

Participanții care au luat masa în restaurante clasice au consumat cu 187 de calorii mai mult în fiecare zi, în comparație cu aceia care au mâncat acasă. De asemenea, ei au consumat 10 grame suplimentare de grăsimi, 2,5 grame suplimentare de grăsimi saturate, aproape 60 de miligrame suplimentare de colesterol și peste 400 de grame suplimentare de sare.

Impactul pe care îl are consumul de tip fast-food asupra aportului caloric zilnic a fost cel mai mare în rândul participanților cu cel mai scăzut nivel de educație, în timp ce participanții cu venituri medii s-au arătat mai înclinați să dobândească aceste calorii suplimentare de la restaurante clasice.

De asemenea, participanții care erau obezi erau mai dispuși să mănânce la restaurante clasice în comparație cu persoanele care aveau o greutate considerată normală sau care erau supraponderale.

Agenția americană pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration/ FDA) impune lanțurilor de restaurante care dețin peste 20 de spații de servire să menționeze conținuturile de calorii și nutrimente ale preparatelor incluse în meniurile lor. Această regulă nu se aplică însă în cazul restaurantelor clasice independente.