Cercetătorii au dezvoltat un test de salivă revoluționar, capabil să detecteze boli mortale în stadii incipiente

Publicat: 31 10. 2014, 17:34
Actualizat: 28 03. 2019, 09:53

Potrivit dailymail.co.uk, același test poate fi folosit pentru diagnosticarea în stadii incipiente a altor boli grave, precum demența, maladia Alzheimer, diabetul de tipul 2 și boli ale sistemului imunitar.

Studiul savanților americani, cel mai amplu de până acum realizat vreodată pe un tip specific de molecule din saliva umană, a relevat faptul că aceasta conține multe dintre aceleași molecule prezente în sânge și care indică prezența unor boli în organism.

Medicii stomatologi vor putea în curând să efectueze teste de salivă pentru a analiza starea de sănătate a pacienților.

Coordonatorul studiului, David Wong, profesor de stomatologie la Universitatea California din Los Angeles, spune că invenția sa va putea fi aplicată într-o serie de dispozitive de autodiagnosticare ce ar putea ajunge în curând pe piață.

Medicii din echipa coordonată de cercetătorul american au descoperit că anumite fragmente de ARN existente în celulele umane sunt prezente și în salivă și ar putea fi utilizate pentru detectarea bolilor. Este o descoperire surprinzătoare, deoarece enzimele din salivă pot să degradeze structura ARN. Din acest motiv, gura era considerată până acum de cercetători drept „un mediu ostil”.

Studiul, care a constat în analizarea unui număr de 165 de milioane de secvențe genetice, a fost publicat în revista științifică Clinical Chemistry.