Cinci metode de a vă proteja eficient împotriva caniculei

Publicat: 03 07. 2012, 14:48
Actualizat: 04 07. 2012, 09:48

Temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă sunt greu de suportat de tot mai mulți dintre noi. Din cauza caniculei, care a pus stăpânire pe țara noastră, tot mai multe persoane acuză stări de disconfort termic, senzații de amețeală, sufocare, dureri de cap, experimentează o reducere a apetitului, însoțită de stări de moleșeală și de epuizare ce pot fi agravate de senzația de greață.

Mai jos puteți vedea cum vă puteți proteja eficient împotriva caniculei.

● Beți cel puțin doi litri de apă în fiecare zi. În perioada caniculară hidratarea este esențială. Apa ajută organismul să fie mai rezistent atunci când afară mercurul din termomentru arată peste 35 de grade. Evitați să beți în zilele cu temperaturi ridicate băuturi acidulate, deoarece acestea au un conținut ridicat de zahăr, fapt ce determină deshidratarea. De asemenea, cafeaua, alcoolul, inclusiv berea și vinul ar trebui și ele evitate.

● Mâncați zilnic cinci porții de fructe și legume. Aceste alimente conțin vitamine și minerale esențiale organismului, mai ales în perioada caniculară. Din cauza transpirației excesive pe timp de caniculă, organismul pierde apă și substanțe minerale, care, dacă nu sunt înlocuite rapid, pot genera o serie întreagă de tulburări metabolice și cardiovasculare, atrag atenția specialiștiiîn nutriție. De aceea, se recomandă, mai ales pe timp de vară, legume de toate culorile și la orice oră a zilei, indiferent de forma în care sunt pregătite, fără a ne teme de kilogramele în plus, deoarece acestea au un conținut scăzut de kilocalorii. În plus, fructele și legumele hidratează corpul, deoarece abundă în apă. Pepenele roși și cel galben, cireșele, vișinele, salata verde, ardeii, castraveții, roșiile sunt doar câteva dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică în această perioadă a anului. În zilele caniculare medici nutriționiști recomandă să evităm alimentele care au un conținut ridicat de grăsimi, deoarece acestea se digeră mai greu.

● Folosiți creme cu factor de protecție. Soarele este principalul vinovat al apariției cancerului de piele, boală care face anual 60.000 de victime la nivel global, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Atunci când cumpărăm o cremă cu factor de protecție trebuie să alegem un produs adecvat tipului nostru de ten, spun medicii dermatologi. Astfel, persoanele care se înroșesc destul de repede trebuie să opteze pentru un factor de protecție cu 50 +. Nu este recomandată folosirea cremelor cu factor de protecție mai mic de 15, indiferent dacă pielea este sau nu bronzată și indiferent de tipul de piele. Mai mult, pentru că atunci când ne ducem la plajă suntem tentați să intrăm în apă, dermatologii recomandă o cremă rezistentă, al cărei efect să nu dispară odată cu îmbăiatul. De asemenea, crema trebuie folosită din abundență, pentru a oferi pielii protecție maximă. În același timp, medicii nutriționiști spun că este foarte important ca prima aplicare a cremei de protecție solară să fie făcută cu minimum 30 de minute înainte de prima expunere la soare.

● Evitați drumurile lungi în intervalul orar 10 -16. În această parte a zilei aerul devine practic insuportabil. Medicii recomandă să ieșiți din casă sau din clădirea de birou în acest interval orar doar dacă trebuie să rezolvați treburi important. Sticla de apă nu trebuie să lipsească din geantă atunci când plecați la drum. Medicii atrag atenția că în această parte a zilei este contraindicat să practicați activități în aer liber care necesită un consum mare de energie, precum cele sportive.

● Folosiți o ținută adecvată temperaturilor ridicate. În perioada caniculară se recomandă folosirea pălăriilor, a umbrelelor și șepcilor. De asemenea, este indicat să purtați haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.