COZI infernale și NERVI cât cuprinde. SUTE de bistrițeni au stat în picioare ORE în șir pentru analize GRATUITE

Publicat: 25 02. 2019, 17:40

Peste 450 de bistrițeni s-au prezentat, luni, la Policlinica Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud, pentru a se programa la analize gratuite, după ce laboratoarele private au epuizat fondurile pe care le aveau alocate, iar fără bugetul aprobat nu mai fac programări pentru că nu știu câți bani vor primi.

În medie, se fac doar 30 – 40 de programări pe zi, dar numărul pacienților care au mers, astăzi, la policlinică este de zece ori mai mare decât în mod obișnuit.

„La laboratorul de analize medicale din cadrul policlinicii ne-am confruntat astăzi cu o situație fără precedent. De 19 ani de când lucrez eu în spital nu am mai avut o astfel de situație: la primele ore un număr de aproximativ 400 de pacienți așteptau să își facă programare la analize medicale la laborator. Problema este strict legată de apariția bugetului pentru anul 2019. Având în vedere faptul că președintele nu a promulgat bugetul de stat, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Bistrița-Năsăud nu a putut repartiza sume către laboratoarele private și din această cauză laboratoarele private de analize medicale din oraș nu au putut face programări pentru pacienți. Toți acești pacienți s-au îndreptat către Policlinica Bistrița”, a declarat managerul Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany.

Conducerea Policlinicii susține că deși au existat nemulțumiri legate de timpii de așteptare, pacienții au fost programați, o parte fiind trecuți și pe o listă de așteptare, urmând să fie chemați la analize dacă nu va fi epuizat bugetul alocat.

La rândul lor, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate spun că cel mai probabil anul acesta, întrucât s-a pelungit aprobarea bugetului, oamenii au intrat în panică și au apelat la policlinică pentru a nu rămâne fără analize medicale gratuite.

„Laboratoarele fac de obicei programările de pe o lună pe alta, dar neștiind ce fonduri primesc în luna martie nu fac programări în luna februarie pentru că atâta timp cât nu avem bugetul aprobat și împărțit pe toate laboratoarele, nu știu ce fonduri vor avea. (…) Legea finanțelor publice spune că, până se aprobă bugetul anual pe țară, instituțiile publice pot funcționa pe un buget de 1/12 din cel al anului precedent, o medie”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan.

Foto: Hepta