Criză de vaccin împotriva hepatitei B și în maternitățile din Suceava

Criză de vaccin împotriva hepatitei B și în maternitățile din Suceava
Publicat: 18/11/2014, 16:18
Actualizat: 20/05/2015, 00:22

Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat, marți, corespondentului Mediafax că de aproximativ o săptămână în maternitățile din județul Suceava lipsește vaccinul antihepatitic B, urmând ca nou-născuții să fie vaccinați, ulterior, prin rețeaua medicilor de familie, după ce se reia aprovizionarea cu acest vaccin. Prima doză de vaccin antihepatitic B se administrează la 24 de ore după nașterea copilului, iar următoarele două doze sunt administrate la două luni, respectiv șase luni de la naștere.

Conform sursei citate, DSP Suceava a solicitat Ministerului Sănătății să comunice motivul lipsei vaccinului antihepatitic B și data probabilă a reluării aprovizionării cu acest tip de vaccin.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că aprovizionarea „în salturi” cu acest tip de vaccin poate afecta derularea corectă a programului național de imunizări, dar, în același timp, poate descuraja părinții să-și vaccineze copilul împotriva hepatitei B.

Lunar, în maternitățile sucevene se nasc între 600 și 700 de copii.

Mai multe județe din țară se confruntă, unele chiar de câteva luni, cu lipsa vaccinului antihepatitic B, precum și a vaccinului Pentaxim, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și meningitei virale.