Diabetul de tip 2 ar putea fi tratat

Publicat: 20 04. 2016, 14:10

De curând, un experiment medical derulat în Anglia a avut ca obiectiv principal studierea efectelor pe care o dietă cu lichide le poate avea asupra unui grup de 30 de oameni care sufereau de diabet de tip 2 de aproape 23 de ani. Rezultatele au înregistrat o atenuare a stării de sănătate în cazul a peste jumătate dintre participanți. Având în vedere că această cercetare a avut puțini participanți dă speranță celor care suferă de această afecțiune. 

„Este o schimbare radicală în ceea ce privește înțelegerea diabetului de tip 2. Dacă vom putea face auzit faptul că această boală este reversibilă prin dietă, bolnavii ar putea scăpa de medicamente și de vizitele la cabinetul medical”, a spus medicul Roy Taylor, realizator al studiului. 

Nu este prima dată când diabetul de tip 2 s-a dovedit a fi reversibil prin intermediul dietei. Un efect asemănător s-a făcut simțit în cazul pacienților cu diabet de tip 2 obezi, care prin intermediul chirurgiei bariatrice au ajuns la o greutate normală.

Noul studiu, publicat în revista Diabetes Care, demonstrează că procesul poate dura până la un an după urmarea dietei, atât timp cât pacientul reușește să-și țină sub control greutatea și asta se întâmplă și în cazul oamenilor care au trăit toată viața cu această afecțiune. 

Cercetătorii au urmărit participanții diabetici după ce aceștia au ținut o dietă cu milkshake-uri fără calorii timp de două luni. Șase luni mai târziu, starea lor rămăsese încă îmbunătățită. Cei mai mulți dintre la care s-a văzut ameliorarea sufereau de diabet de mai puțin de patru ani, însă printre ei se numărau și persoane care aveau boala de mai mult de opt ani. 

Participanții la studiu au pierdut, în medie, 14-15 kilograme în urma dietei. În ceea ce privește vârsta, s-a dovedit că efectele cele mai mari au fost simțite de cei peste 50 de ani, care sufereau de diabet de câțiva ani. 

De asemenea, după terminarea experimentului, o parte dintre participanți nu a mai avut nevoie de medicație și li s-a îmbunătățit starea de sănătate per ansamblu. 

Cel mai greu moment pentru cei care au ținut dieta timp de două luni a fost acela când au fost nevoiți să revină la alimentația normală. Ei au avut nevoie de consilierea nutriționiștilor. Potrivit medicilor, mulți dintre ei au suferit atacuri de panică atunci când au intrat din nou în bucătărie, însă s-a dovedit că, ulterior, ei au fost mult mai atenți în raport cu alimentația, încercând să păstreze un echilibru.