Efectul alimentelor procesate asupra organismului

Publicat: 14 05. 2016, 10:28
Actualizat: 05 07. 2016, 22:41

Studiul, publicat în Experimental Physiology, citat de Time, a fost făcut pe șoareci care au fost supuși unei diete cu tablete de ciocolată, nalbe, biscuiți și brânză timp de opt săptămâni. O altă categorie de șoareci a fost hrănită timp de opt săptămâni cu alimente cu un conținut de grăsimi de până la 60%. 

Cercetătorii au analizat nivelul de zaharuri din sângele cobailor și modul în care sângele era transmis în rinichii șoarecilor. Astfel, specialiștii au fost capabili să vadă ce transformări au suferit rinichii animalelor hrănite cu dulciuri sau grăsimi, comparativ cu rinichii celor care sufereau de diabet. 

În cazul tuturor celor trei grupuri de analiză s-au constatat efecte negative similare și o creștere semnificativă în ceea ce privește nivelul de zaharuri din sânge, după cum a declarat și autorul studiului, Havovi Chichger de la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie. 

Totuși, faptul că aceste teste nu au putut fi făcute pe oameni îi determină pe cercetători să afirme că nu pot extrapola aceste rezultate și în cazul ființelor umane. „Studiile pe animale sunt menite să ne dea indicii cu privire la efectele pe care alimentele le pot avea asupra oamenilor, însă nu ne oferă niște răspunsuri clare”, a explicat medicul David Katz. 

Acesta nu este primul studiu care relevă efectele negative pe care mâncărurile nesănătoase le au asupra organismului uman. În aprilie 2015, un studiu restrâns a arătat că după doar cinci zile în care o persoană a consumat mâncare procesată, metabolismul s-a modificat. De asemenea, o dietă bogată în mâncare procesată poate expune oamenii la chimicale pe care nici nu au habar că le mănâncă. 

Puse la un loc, toate aceste studii ajung la concluzia trasată de medicul Katz: „Mâncarea nesănătoasă nu ar trebui considerată o clasă alimentară”.