Generația care a înlocuit mișcarea cu clickul, tot mai bolnavă

Publicat: 12 04. 2016, 07:52

Îndrăgostiți de tablete, mari fani ai scutirilor de la orele de sport și certați cu aproape tot ce presupune efort fizic, copiii și adolescenții noștri se plâng de problemele bătrânilor. Claudia Drăgan, psihomotrician la Infant Kineto Clinic ne vorbește despre probleme pe care nu avem voie să le ignorăm dacă suntem părinți responsabili.

Doctorii americani se arată tot mai îngrijorați de numărul mare de copii care ajung la ei, plângându-se de dureri de spate. În cazul a peste două treimi dintre ei, analizele nu par să indice o cauză certă a durerilor. În România, ultimele statistici spun că 3 din 10 copii din România sunt supraponderali și 8% obezi, ceea ce ne clasează pe locul 3 în Europa la capitolul de obezitate infantilă. Psihologii specializați în lucrul cu micii pacienți au tot mai multe cereri, iar experții în kinetoterapie pediatrică primesc numeroase solicitări de cazuri grave, nu de prevenție așa cum ar fi normal. Un tablou ca un semnal de alarmă. Ceva se întâmplă cu copiii noștri, tot mai lipiți de ecrane și mai feriți de socializare și de mișcare.

Screenager-ii, pacienți de tineri

Un copil din România petrece aproape 23 de ore pe săptămână în fața calculatorului sau televizorului, în timp ce în Olanda și Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore, potrivit unui studiu. Este ca și cum, din 7 zile, câte are săptămâna, o zi întreagă ne-am abandona copilul în fața unui monitor. Americanii au inventat chiar și un termen ca să descrie copiii noii generații „screenagers”. Primim în clinică noastră cazuri extreme, deși ne adresăm atât familiilor cu problemelor grave precum paraliziile, bolile neuromusculare, sindromul Down, cât și celor care înțeleg importanța mișcării în viața copiilor lor și vor să îi ajute să se dezvolte armonios, cu sprijinul unor profesioniști. Foarte puțini părinți pun preț pe prevenție, nu există o educație a celor mari în acest sens, nu există o cultură pentru exercițiul fizic, o asociere a lui  cu o sănătate de fier. Și este atât de important un început cu dreptul în acest domeniu!, spune Claudia Drăgan.

Citește în continuare pe Csid.ro.