Lista beneficiilor berii pe timp de iarnă

Publicat: 18 12. 2014, 17:22
Actualizat: 18 05. 2015, 21:53

Berea este considerată băutura vedetă a sezonul estival, dar nutriționiștii spun că aceasta nu ar trebui evitată nici în sezonul rece. Dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, comentează câteva dintre motivele pentru care berea e bine să fie consumată și iarna. 

„Datorită proprietăților benefice pe care le are asupra organismului, berea poate fi consumată în orice anotimp. Aportul său de vitamine, fibre, antioxidanți, elemente atât de necesare organismului pentru a funcționa în parametrii normali este reprezentat, în mod evident, și iarna. Într-adevăr, sărbătorile se apropie și nu trebuie neglijată alimentația în această perioadă, excesele culinare fiind des întâlnite. Însă, în contextul unui stil de viață echilibrat și a unei alimentații corespunzătoare, consumul moderat de bere poate completa foarte bine o dietă sănătoasă și în anotimpul rece”, spune medicul nutriționist.

Medicul a expus seria de beneficii pe care această băutură le aduce organismului.

● Sursă de vitamine. Berea poate avea un aport important de substanțe nutritive. Este produsă din hamei, orz și grâu, astfel încât această băutură conține mulți nutrienți și vitamine precum: vitamina B, vitamina B2, vitamina B3 si Zinc. O sticlă de bere poate conține 92 mg de potasiu, 14 mg de calciu și 48 mg de fosfor, aceste minerale fiind esențiale pentru un regim alimentar sănătos.

● Sursă de fibre. Datorită conținutului său de orz, unul dintre ingredientele sale naturale, berea poate fi o sursă de fibre solubile, necesare organismului uman, mai ales în anotimpul rece. Două pahare de bere pot furniza 10% din doza zilnică de fibre recomandată.

● Antioxidanți. Berea conține antioxidanți naturali care pot influența în mod pozitiv starea de sănătate a organismului. Aceștia au ca sursă malțul (orz), cât și hameiul, din care este fabricată berea. Hameiul conține flavonoide, antioxidanți chiar mai puternici decât cei conținuți de ceaiul verde sau soia.

● Poate preveni osteoporoza. Berea consumată în cantități responsabile poate avea are rolul de a preveni apariția osteoporezei datorită conținutului de siliciu important pentru creșterea și dezvoltarea oaselor.

● Berea nu îngrașă. Potrivit unei serii de cercetări internaționale, dar și a celor efectuate anul acesta la nivelul populației României, berea, consumată cu moderație, nu provoacă modificări în masa corporală. Un pahar de bere cu alcool conține aproximativ 100 de kcal, în timp ce unul de bere fără alcool are sub 50 de kilocalori.

Pentru a beneficia de efectele berii, medicii nutriționiști un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/ zi pentru bărbați și 330 mililitri pe zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%.