Miercuri încep evaluările primelor dosare pentru tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatită C

Publicat: 24 11. 2015, 13:02

„În perioada următoare, comisia de experți pentru afecțiuni hepatice se va întruni ori de câte ori vor fi depuse la Casa Națională de Asigurări de Sănătate aproximativ o sută de dosare. Cu siguranță, dacă ar fi fost depuse, astăzi, 5.000 de dosare, ele nu puteau fi analizate decât pe parcursul câtorva luni”, a declarat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

În prezent, la sediul CNAS sunt depuse 123 de dosare. Casele de Asigurări de Sănătate mai pot transmite, în cursul zilei de marți, dosare pentru tratament fără interferon, care vor intra în analiza comisiei ce se întrunește miercuri, 25 noiembrie.

Deciziile comisiei CNAS vor fi transmise Caselor de Asigurări de Sănătate până la sfârșitul săptămânii. Dosarele aprobate vor permite accesul la tratament începând din 1 decembrie.

Vasile Ciurchea a precizat că procedura de întocmire a dosarelor și informațiile despre modul în care pacientul poate intra în posesia tratamentului fără interferon sunt publicate pe site-ul CNAS, la secțiunea Medicamente – tratament fără interferon.

Pâna în 13 noiembrie au fost distribuite 2.720 de vouchere pentru investigații, în cele 11 centre din țară desemnate pentru evaluarea și monitorizarea pacienților în vederea acordării tratamentului fără interferon. Perioada de valabilitate a investigațiilor efectuate în baza acestor vouchere este de trei luni.

În baza contractului cost-volum-rezultat încheiat de CNAS, vor beneficia de tratament fără interferon pacienții cu hepatită cronică virală C și ciroză hepatică C, cu stadiul de fibroză F4.

CNAS a făcut aceste precizări după ce Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România a semnalat „modul defectuos” în care se derulează procesul de intrare în noua terapie cu „interferon free” a pacienților cu hepatită cronică virală de tip C, aflați în stadiu de boala avansată.

„În ciuda declarațiilor reprezentanților Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, realitatea este că, până la acest moment, nu există nici măcar un pacient care să fi primit această nouă terapie”, au arătat reprezentanții asociației.