Milioane de persoane rămase fără gust și miros după infectarea cu SARS-CoV-2. Care este explicația medicilor și impactul major asupra sănătăţii mintale

Publicat: 30 07. 2022, 14:12
Actualizat: 30 07. 2022, 14:22
Sursa foto: Shutterstock

Aproximativ 27 de milioane de oameni nu şi-au mai recuperat mirosul sau gustul după ce au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. Studiile arată şi că pierderea simţului olfactiv este legată de o rată a mortalităţii mai ridicată la pacienţii vârstnici şi are un impact major asupra sănătăţii mintale. Totodată, faptul că pacientul nu mai poate simţi mirosul sau gustul, îl face să fie mai expus la dezvoltarea stării de depresie sau de anxietate.

Mai exact, 5% dintre pacienții din întreaga lume se confruntă cu această problemă, adică în jur de 27 de milioane de oameni care încă suferă că și-au piedut simțul olfactiv sau gustativ.

 

Simțului olfactiv este legată de o rată a mortalității mai ridicată la pacienții vârstnici

Tot studiile arată și că pierderea simțului olfactiv este legată de o rată a mortalității mai ridicată la pacienții vârstnici și are un impact major asupra sănătății mentale și asta pentru că un pacient care nu mai are capacitatea de a simți mirosul sau gustul este mai expus în a dezvolta depresie sau anxietate.

În analiza publicată, miercuri, în jurnalul medical al Asociaţiei Medicale Britanice, în The BMJ, oamenii de ştiinţă au evaluat 18 studii precedente în care au fost studiate cazurile de pierdere a mirosului şi a gustului pe mai multe continente şi în diverse grupuri demografice.

„Pierderea mirosului a fost legată de o rată a mortalităţii mai ridicată la pacienţii vârstnici şi s-a dovedit că are un impact major asupra sănătăţii mentale a oamenilor”, a afirmat Dr. Zara Patel, rinolog la Universitatea din Stanford.

Circa trei sferturi dintre persoanele afectate şi-au recuperat simţurile în decurs de 30 de zile de la îmbolnăvire, conform NBC News. Ratele de recuperare s-au îmbunătăţit cu timpul, dar circa 5% dintre oameni au raportat „disfuncţie persistentă” la şase luni de la infectarea cu SARS-CoV-2.

Cum afectează COVID-19 simţul olfactiv

Coronavirusul cauzează adesea umflarea şanţului olfactiv, adică a pasajelor părţii superioare a cavităţii nazale cu care oamenii percep mirosul şi procesează aromele mai complexe decât gustul acru sau amar, potrivit adevarul.ro.

Mai exact, cercetătorii sunt de părere că virusul nu infectează iniţial neuronii olfactivi, ci se agaţă de celulele de gliale care ajută neuronii să transmită semnale.