Ministerul Sănătăţii explică de ce au apărut noi tulpini de SARS-CoV-2

Publicat: 22 02. 2021, 11:48
Actualizat: 06 04. 2021, 14:33

Ministerul Sănătăţii a explicat, printr-o postare pe Facebook, de ce au apărut noile tulpini de SARS-CoV-2. Specialiții spun că acestea „apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutaţii”.

În acest moment, există mai multe tulpini noi identificate ale virusului SARS-CoV-2. Acestea apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutaţii. Mutaţiile sunt rezultatul unor erori care apar în momentul copierii materialului genetic – aceasta este o etapă a procesului de multiplicare a virusului”, au arătat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Conform acestora, multiplicarea virusului începe după ce acesta a intrat într-o celulă din corp. „Multiplicarea presupune copierea materialului genetic al virusului şi sinteza de noi componente virale. Ulterior, acestea sunt asamblate în noi virusuri. Când celula îşi atinge limita de producţie, se sparge şi eliberează virusurile nou formate”, au mai scris specialiştii de la Ministerul Sănătăţii pe pagina de Facebook a instituţiei.

Potrivit acestora, tot din cauza unor mutaţii, virusul SARS-CoV-2 a început să se transmită de la om la om.

Specialiştii susţin că mutaţiile sunt procese care nu pot fi prevenite sau prevăzute şi, cu cât numărul oamenilor infectaţi este mai mare, cu atât sunt mai mari şansele ca un virus să sufere mutaţii.

Viața după COVID. Ce trebuie să facă pacienții, pentru a nu rămâne cu plămânii afectați

Lupta anti-COVID nu se termină după ce pacientul scapă de infecție, ci poate continua ani la rând. Ce poate face acesta pentru a-și proteja plămânii deja afectați de coronavirus?

Lupta cu COVID lasă cicatrici adânci. În recuperarea după infecție ajută foarte mult gimnastica respiratorie, spun specialiștii, citați de stirileprotv.ro.

Astfel, programul de recuperare a mușchilor care asigură respirația îmbunătățește respirația post-infecția COVID.

„Mușchiul diafragmă, foarte important”

„Muşchiul diafragmă e un muşchi important, prin reeducarea lui putem să compensăm o deficienţă de respiraţie – cum ar apărea într-o fibroză pulmonară.”, spune kinoterapeutul Gelu Cosma.

„Organismul încearcă să înlăture drama pulmonară”

„Alveola se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară şi apar cicatricile – aşa se întâmplă şi când te tai pe piele”, explică medicul primar radiologie Dana Nedelcu.