MOMENTE DE CUMPĂNĂ. Antrenorul Ionuț Popa, în comă după ce a suferit un stop cardiorespirator

Publicat: 10 06. 2020, 02:05
Actualizat: 10 06. 2020, 02:08
Momente de cumpănă pentru antrenorul Ionuț Popa. E în comă, după ce a suferit un stop cardiorespirator

Antrenorul Ionuț Popa a suferit un stop cardiorespirator, marți seară, fiind transportat de urgență la Spitalul din Arad. A fost resuscitat în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și apoi transferat  pe secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI).

„Este în stare gravă. E în comă. A suferit un stop cardiorespirator și din ceea ce spune medicul neurolog, tumorile de la nivelul capului au crescut”, a declarat o sursă din cadrul Spitalului Județean Arad, pentru specialarad.ro.

Primele probleme de sănătate ale lui Ionuț Popa (67 de ani) au apărut din cauza unui accident vascular cerebral, în ianuarie 2019, pe când era antrenor al echipei UTA Arad.

De atunci, a fost consultat de mai mulți medici din Arad, Timișoara, Cluj, Iași și chiar Viena sau Budapesta, dar starea sa nu s-a ameliorat.

Fostul fotbalist Ilie Balaci a murit din cauza unui atac accident vascular cerebral

Ilie Balaci, unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români, a murit pe 21 octombrie 2018, la 62 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, survenit în timp ce se afla în casa părintească din Craiova. În acea zi trebuia sa asiste la derby-ul Universitatea Craiova-FCSB.

Medicii de la Spitalul din Craiova au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai putut face nimic. Ilie Balaci nu a mai ajuns la spital.

Principalele simptome ale unui accident vascular cerebral (AVC)

Printre simptomele care apar în cazul unui accident vascular cerebral se numără: amorțirea bruscă a feței, a brațelor sau picioarelor, dificultăți în vorbire și înțelegere, tulburări de vedere, amețeală, pierderea echilibrului, dificultăți motorii și dureri de cap severe.

La noi în țară, rata mortalității de cauză cerebrovasculară la persoanele peste 65 ani este de 1.276 pacienți/100.000 locuitori, comparativ cu alte țări europene unde aceasta este mai mică de 300 pacienți/100.000 locuitori.

Statisticile spun că incidența AVC a crescut îngrijorător rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. Astfel, bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulți români decât alți cetățeni europeni și de șapte ori mai mulți decât în SUA.

Reprezentanții Ministerului Sănătății avertizează că accidentul vascular cerebral este unul dintre principalele cauze de morbiditate

Ministerul Sănătății avertizat pe 29 octombrie 2019, de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, că AVC-ul reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate pe plan mondial și cea mai importantă cauză de dizabilitate pe termen lung în Europa.

Reprezentanții Ministerului Sănătății precizau, prin intermediul unui comunicat de presă remis Mediafax, că modificările demografice au dus la o creștere atât a incidenței, cât și a prevalenței accidentelor de acest tip.

Astfel, Ministerul Sănătății recomandă populației verificarea regulată a tensiunii arteriale, descurajarea fumatului și a consumului cronic de alcool în cantități mari, dar și activitatea fizică regulată și o dietă cu conținut scăzut de sare și grăsimi saturate și bogată în fructe, legume și fibre.