Otrăvurile pe care le ingerăm zi de zi din plante, ciuperci și produse de proveniență animală

Otrăvurile pe care le ingerăm zi de zi din plante, ciuperci și produse de proveniență animală
Publicat: 22/04/2018, 17:00
Actualizat: 22/04/2018, 19:59

Multe dintre aceste substanțe sunt pozitive la testele de cancer, unele provoacă malformații sau daune de durată ale organelor, la testele efectuate pe animale. Nu se știe încă cu exactitate în ce măsură aceste rezultate se pot transfera asupra omului. Astfel de toxine pot fi reduse prin noi metode de creștere, dar și prin depozitarea și prepararea corectă.

Otrăvuri vegetale

Migdalele amare și sâmburii de fructe conțin acid cianhidric în formă de compus glicozidic. Enzimele bacteriene din intestinal gros eliberează acid cianhidric. Acesta este resorbit, împiedică enzimele respirației celulare și paralizează astfel aportul cu energie al celulelor. Creierul și inima sunt cele mai sensibile. La copii, 5-10 migdale amare pot fi mortale. Migdalele dulci nu prezintă riscuri. Acidul cianhidric compus se găsește și în mugurii de soia, dar și în semințele de in. La fierbere, acestea trec în apă.

Varza conține izotiocianate. Acestea împiedică pătrunderea iodului în hormonul glandei tiroide. La persoanele cu hipotiroidism, consumarea de varză poate determina apariția gușei.

Cartofii, dar și alte plante din familia solanaceae, precum roșiile și vinetele,formează alcaloidul solanină. În cartofi se găsește conținutul cel mai concentrate de solanină în frunze, în mugurii încolțiți și în părțile verzi ale cojii.. Acestea trebuie îndepărtate înainte de consumare. Intoxicațiile se manifestă prin diaree, stare de greață și vomă, însă acestea au devenit rare în ziua de azi, prin condiții de depozitare mai bune (care împiedică colorarea în verde și încolțirea).

Unele soiuri de fasole conțin lectină. Acestea sunt extreme de otrăvitoare. Formează legături cu glicoproteinele, distrug astfel membranele celulare și duc la o coagulare a globulelor roșii sangvine. 6 boabe de crude de faqsole Runner pot duce la sângerări letale ale intestinului. La fierbere, lectina este distrusă după 15 minute.

Unele alimente vegetale nu sunt suportate de toți consumatorii, fără să fie însă otrăvitoare. Aici intră soiuri de cereale care prin gluten duc la reacții locale în intestine, la unii pacienți. La persoanele care au din naștere o lipsă a anzimei glucoză dehidrogenată fosfat, consumul de bob duce la o distrugere a globulelor sangvine roșii, prin scăderea nivelului de glutation.

Otrăvurile din ciuperci

Cea mai mare parte a ciupercilor comestibile este crescută astăzi în ciupercări. De regulă, acestea sunt inoffensive. Ciupercile trebuie să fie întotdeauna proaspete, deoarece oferă altfel un mediu bun pentru apariția bacteriilor. Otrăvirile apar mai ales la culegătorii amatori, când aceștia confundă ciupercile comestibile cu speciile otrăvitoare.

Alte cauze sunt pregătirea sau depozitarea defectuasă, precum și sensibilitatea la ciuperci. 90 % dintre otrăvirile cu ciuperci sunt cauzate de buretele viperei verde, care se confundă cu ciuperca champignon. Ea conține două otrăvuri puternice: foloidina intră în reacție cu filamentele actine ale celulelor hepatice și le distruge, în timp ce amatinina împiedică mecanismele de reparare (sinteza acidului ribonucleic) și împiedică însănătoșirea ficatului. O singură ciupercă poate fi mortală.

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN CSID

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Inna, imagini interzise cardiacilor! A ieșit așa în costum de baie
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Solstițiu de vară 2021. De unde vine, de fapt, numele acestei zile
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Vine canicula. Regiunile în care temperaturile vor ajunge la 38 de grade Celsius
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Raed Arafat, mesaj de ultimă oră pentru români despre Ro-Alert. Vești deloc bune
7 vedete care au animale de companie neobișnuite VIDEO
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Alexandru Rafila, anunț pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Toți românii trebuie...
Miracolul care înspăimântă Rusia. Călugărul mort cu 90 de ani în urmă a luat 10...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...