Persoanele care suferă de insomnii sunt mai expuse riscului de atac cerebral. STUDIU

Publicat: 13 06. 2012, 10:53
Actualizat: 29 08. 2012, 13:27

Insomniile cresc riscul de atac cerebral, se arată într-un studiu recent citat de Daily News.

Cercetarea a fost realizată 5.600 de subiecți, care au fost monitorizași vreme de trei ani, pentru a vedea în ce mod le este afectată sănătatea de lipsa somnului.

Rezultatele au arătat că lipsa unui somn suficient face ca persoanele sănătoase să fie de patru ori mai expuse riscului unui atac cerebral, în jurul vârstei de 45 de ani sau după depășirea ei.

Potrivit specialiștilor, pierderea somnului produce schimbări în funcțiile organismului – presiunea arterială, ritmul cardiac sau glicemia. „Nu doar că afectează vasele de sânge care duc spre inimă, dar le afectează și pe cele care conduc spre creier”, a explicat dr. Phyllis C. Zee, de la Northwestern University School of Medicine.

Experții recomandă să să dormim cel puțin 6 ore în fiecare noapte, pentru sănătatea noastră, acesta fiind lucru la fel de important pentru starea noastră ca dieta sau mișcarea.

Cifrele arată că 30% dintre americanii adulți, adică 40,6 milioane de angajați, dorm șase ore sau chiar mai puțin în cursul unei zile. Persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani sunt cele care pierd cele mai multe ore de somn.