Peste 3 milioane de oameni sunt diagnosticați anual cu o boală care, depistată la timp, poate fi tratată complet

Publicat: 25 10. 2017, 17:24

Experții sunt de părere că subțierea stratului de ozon și agresivitatea crescută a ultravioletelor au dus la o explozie a cazurilor de melanom. Medicii spun că șansele de vindecare pe termen lung cresc dacă afecțiunea cutanată este diagnosticată la timp și tratată corect.

V-ați expus la soare în sezonul cald? Aveți multe alunițe? Le monitorizați și ați observat unele modificări? Pielea este excesiv de uscată și vă confruntați cu leziuni care nu trec? Sunt tot atâtea motive ca să mergeți de urgență la dermatolog. Chiar și pielea fără multe semne evidente ar trebui evaluată de medic. Iar motivul este unul singur: mai mult de 70 la sută dintre melanoame, cele mai periculoase cancere de piele, apar spontan, pe zone de piele fără nicio aluniță, se arată într-un studiu menționat recent în publicația Academiei Americane de Dermatologie.

„Cât privește terapiile, la ora actuală, există câteva criterii de operabilitate a melanomului pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient, există limite de rezecție. Terapiile ulterioare, accesibile în România, sunt standard: este vorba despre chimioterapie, imunoterapie cu interferon, iar dintre medicamentele moderne, menționăm imunoterapia și terapia țintită, care pot bloca dezvoltarea celulei tumorale”, afirmă dr. Mirela Drăgan, medic primar oncolog în cadrul Onco Card.

Extrem de importante și recomandate pentru pacienți sunt și testele genetice. Acestea pot orienta medicul către un tratament eficace pentru melanom. În plus, specialiștii insistă asupra efectuării biopsiei ganglionului santinelă.

„Chiar dacă nu există ganglion inflamat, palpabil, evidențiat imagistic, totuși acesta poate să fie invadat. Evaluarea sa presupune injectarea unei substanțe la nivelul de unde s-a extras melanomul și vizualizarea printr-o metodă imagistică. În cazul în care depistăm un ganglion afectat, se face o excizie a ariei ganglionare ca să împiedicăm apariția metastazelor”, completează oncologul.

În funcție de caz, medicii pot oferi soluții de tratament și pacienților cu metastaze. Însă terapiile pentru melanom sunt cu atât mai eficace, cu cât afecțiunea este depistată în stadiul 1.