Pintea anunță: Vom crea patru centre de trombectomie mecanică

Publicat: 02 07. 2019, 12:58

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat, marți, în cadrul unei conferințe, că în România se vor pune bazele a patru centre de trombectomie mecanică (necesare pentru intervenții în cazul pacienților cu accident vascular cerebral). Ministrul a mai precizat și faptul că România dispune și de partea intervențională în acest sens, „dar nu la nivelul pe care ni-l dorim”.

„Vom crea patru centre de trombectomie mecanică. Funcționează acum în Târgu Mureș, în București, și avem medici pregătiți și echipamente în Suceava. Încă unul la Timișoara. Ne-a lipsit resursa umană. Neurologia intervențională practic nu era definitivată ca și competență în România. Am făcut-o în 2018″, a informat ministrul.

Potrivit aceleiași surse, 25 de medici sunt deja pregătiți în acest moment pentru a acoperi nevoile noilor centre, care dispun de finanțarea necesară pentru dotare.

„Lucrurile au început destul de greu, merg bine în acest moment, nu suficient. (…) Anul trecut când am discutat despre obligativitatea legiferării unui protocol pe tromboliza venoasă primară probabil că s-a spus: altă promisiune, nu pentru că știm foarte clar cum pot fi făcute lucrurile, adică cu banii deja existenți, nu era nevoie de o finanțarea suplimentară și cu dotările deja existente”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a declarat că urmează să fie operaționalizate aceste centre de trombectomie mecanică, însă că sunt „probleme la zona de prevenție terțiară, adică recuperarea după accidentul vascular cerebral, după infarctul cerebral zonă de recuperarea”.

În acest sens, ministrul a spus că în luna iulie se va pune în transparență un Ordin de ministru care să definească „neuro-reabilitarea, un concept internațional care în România a fost discutat dar nu a fost niciodată aplicat”.

Ministrul Sănătății a declarat că anul 2020 va fi în domeniul sănătății, anul programelor naționale.

„Va fi un an în care vom moderniza programele le vom upgrada și vom crea programe noi. Avem atunci managementul integrat al cazului al pacientului cu acest tip de patologie. (…) Insist pe resursa umană și nu vorbesc doar de această patologie ci în toate zonele de medicină de vârf este nevoie de resursa umană bine pregătită. Nu putem pune căruța înaintea boilor”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a menționat faptul că România are în acest moment o populație îmbătrânită și că zona de prevenție nu a funcționat ani de zile. „Nu vorbim de un an, doi trei. Avem pacienți care sunt diagnosticați târziu, costurile sunt mari dar nu putem să îi abandonăm. Investim în medicina primară, investim în spitale, în aparatură pentur că avem nevoie să tratăm pacienții și în programe naționale”, a spus ministrul.

Sursa citată a informat că în acest moment se află în lucru 108 registre de boală. „Sunt fonduri europene accesate, proiectele sunt în implementare. Se lucrează la ele , coroborat cu fonduri norvegiene, fonduri elvețiene, registre de boală, registre cu care putem avea o situație clară-predictibilitate pentru a putea finanța”, a conchis ministrul.

Foto: Hepta