Pisicile, purtătoarele unui parazit care afectează în fiecare an 350.000 persoane, numai în Marea Britanie

Publicat: 05 09. 2012, 14:09
Actualizat: 29 07. 2014, 18:04

Zilnic, în jur de 100 de persoane sunt infectate cu un parazit periculos, care este răspândit de pisici, arată datele unei cercetări recente. Toxoplasmoza, boală asociată cu malformațiile congenitale, este responsabilă și de apariția demenței, schizofreniei și a altor afecțiuni de natură psihologică.

Datele citate de cotidianul britanic Daily Mail arată că în fiecare an în jur de 350.000 de britanici se îmbolnăvesc de toxoplasmoză, boală provocată de un parazit, denumit Toxoplasma Gondi, care se găsește în organismul pisicii și care se transmite la om prin fecale.

Femeile însărcinate, dar și persoanele care au un sistem imunitar scăzut prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de această afecțiune. Specialiștii avertizează că, odată ajuns parazitul în organismul uman, toxoplasmoza afectează nu doar femeile însărcinate, ci și pe viitorii copii, care sunt expuși riscului de a se naște cu malformații congenitale.

Experții atrag atenția că 80% dintre persoanele care au contactat parazitul responsabil de apariția toxoplasmozei nu au niciun simptom al bolii. Doar 20% dintre persoanele infectate au simptomele specifice afecțiunii.

„Toxoplasmoza trebuie tratată cu aceași seriozitate ca și Salmonella, deoarece afectează un număr mare de persoane. Parazitul Toxoplasma Gondi pune sănătatea în pericol unui număr mic de persoane, dar atunci când ‚atacă” efectele pot fi devastatoare. Un copil născut de o mamă care suferă de toxoplasmoză se naște cu malformații congenitale”, a declarat dr. Richard Holliman, expert de la Spitalul Sfântul George, din Londra.

Un studiu publicat săptămâna trecută în Regatul Unit arăta că peste 12 milioane de pisici și câini sunt infectați cu paraziți care pun viața în pericol stăpânilor.

Pentru a evita apariția unor boli provocate de paraziții „purtați” de animalele de companie specialiștii recomandă ca acestea să fie supuse regulat unor teste care arată dacă animalul este sănătos sau nu. În cazul în care este „purtător” de paraziți, animalului i se va administra un tratament adecvat prescris de un medic veterinar.