Alexandru Rafila: Am ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână / Va mai exista o săptămână de creştere

Alexandru Rafila: Am ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână / Va mai exista o săptămână de creştere
Ministerul Sănătății, DECIZIE în contextul cutremurelor din Turcia / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 21/01/2023, 08:38

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România este pe un trend crescător în ce privește numărul virozelor și al cazurilor de gripă. „Am ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână”, spune el, adăugând că „va mai exista o săptămână de creştere”.

„Am avut ieri raportarea săptămânală, a fost realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Numărul de cazuri de infecţii a crescut substanţial, a ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână. Este o creştere substanţială, totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, deci sezonul 2019- 2020 acolo am avut o săptămână cu peste 170.000 de cazuri de viroze.

Nu e neapărat un record. Recordul e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

 Va urma o săptămână de creştere

 Ministrul Sănătății a explicat motivul pentru care circulaţia virusurilor gripale în acest an are o particularitate deosebită.

„În primul rând, sezonul virozelor, dar şi gripal a început cu vreo 3-4 săptămâni mai repede decât începea de obicei. Numărul de cazuri este mare şi am înregistrat deja şi primele decese. Raportarea de ieri a indicat  25 de decese. Între momentul colectării datelor şi momentul în care ne găsim acuma s-au mai înregistrat, din păcate, încă cinci decese. Toate au fost la persoane care nu fuseseră vaccinate. Iar cazul cel mai dramatic, nu pot să nu îl spun, pentru că m-a impresionat cel mai tare, a fost al unui copil de 7 luni care din nefericire a făcut o formă de boală care a generat pierderea vieţii”, a mai spus ministrul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase