A fost declarat primul focar de gripă din România. DSP Buzău, sesizată după ce mai mulți elevi dintr-o școală au fost confirmați prin teste rapide

A fost declarat primul focar de gripă din România. DSP Buzău, sesizată după ce mai mulți elevi dintr-o școală au fost confirmați prin teste rapide
Sursă foto: Shutterstock/Caracter ilustrativ
Publicat: 19/01/2023, 20:16
Actualizat: 19/01/2023, 20:21

Într-o școală dintr-o localitate din județul Buzău a fost declarat oficial primul focar epidemiologic de gripă, după ce jumătate dintre copiii dintr-o clasă s-au îmbolnăvit. Elevii sunt în stare stabilă și urmează tratament la domiciliu.

Este vorba de școala din localitatea Udați, unde s-au îmbolnăvit inițial șapte elevi care au fost confirmați prin teste rapide. Copiii nu mai veneau la școală, iar cadrele medicale au raportat cazurile Direcției de Sănătate Publică, iar o echipă a testat mai mulți copii din clase diferite și, astfel, au mai descoperit și mai multe cazuri.

„Cinci teste PCR pentru virusurile gripale, sincițial și coronavirus, așa cum se pot determina, și am descoperit încă doi copii”, a precizat Carmen Scîntei, epidemiolog șef DSP Buzău, pentru Stirileprotv.ro.

După ce s-a declarat focar de gripă, DSP a luat o serie de măsuri pentru a preveni răspânidrea virusului:

  • Clasele au fost dezinfectate, iar în pauzele dintre ore toate spațiile se aerisesc;
  • Se curăță cu soluții dezinfectante suprafețele băncilor și celelalte obiecte de mobilier;
  • Toți elevii si profesorii poartă mască de protecție, atât în timpul orelor, cât și în pauze;
  • Copiii care au simptome de boală, pot urmări cursurile online.

„Facem dezinfecție de câteva ori pe zi, băncile, podeaua, tot ce ține de mâner, elevii au dezinfectant. Suntem dotați cu măști, tot ceea ce trebuie să menționez eu este faptul că familia trebuie să fie responsabilă și să nu îi mai trimită pe copii la școală bolnavi”, a declarat directoarea școlii, Elena Dobre.

În județul Buzău, într-o singură săptămână, au fost raportate aproape 140 de mii de infecții respiratorii. La camera de gardă a Spitalului Județean din Buzău vin mereu copii bolnavi, iar 40 sunt deja internați în secția de pediatrie cu infecții respiratorii sau digestive.

„La secția boli infecțioase sunt internați șapte copii cu gripă. Menționăm totodată că acești copii nu provin din focarul declarat de către DSP” – Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău.

„Noi avem acum 624 de gripe de la începutul monitorizării” – Carmen Scîntei, epidemiolog șef DSP Buzău.

Până acum, 27 de români au fost uciși de gripă. În contextul valului de îmbolnăviri, România a primit aviz de la Uniunea Europeană (UE) pentru a suspenda timp de șase luni exportul de antivirale și antibiotice.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase