Răsturnare de situație. Ce se întâmplă cu Ordonanța de urgență pe sănătate, adoptată de Guvernul Orban chiar în ultima zi

Publicat: 07 02. 2020, 10:58
Actualizat: 06 04. 2021, 14:52
Ministrul Sanatatii, Victor Costache, ia parte la sedinta comitetului interministerial pentru monitorizarea si managementul potentialelor infectii cu noul coronavirus, la Ministerul Sanatatii, luni 27 ianuarie 2020, in Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Guvernul Orban a adoptat intempestiv, chiar în ultima zi la Palatul Victoria, o extrem de controversată Ordonanță de urgență pe sănătate. Surpriză, însă: nu există avizul Consiliului Legislativ, fără care nu poate fi publicată în Monitorul Oficial și nu poate intra în vigoare.

Ordonanţa pe sănătate care le permite operatorilor privați de sănătate să acceseze nelimitat decontări de la Casa Națională de Sănătate a declanșat un adevărat iureș public, cu poziții pro și contra din societatea civilă și din mediul politic.

Actul normativ a nemulțumit nu doar sindicatele din Ministerul Sănătății (vezi poziția Sanitas), ci și patronatele din sectorul privat de sănătate.

O informație de ultima oră, furnizată de fostul premier Victor Ponta, aruncă în aer toate calculele fostului Executiv liberal. Un document transmis de Consiliul legislativ către Secretariatul general al Guvernului precizează că avizul instituției NU mai poate fi dat după demiterea Executivului.

În răspunsul transmis secretarului general al guvernului, Antonel Tănase, șeful Consiliului legislativ Dragoș Iliescu spune explicit că „proiectele de ordonanță și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ”.

Vezi mai jos documentul: