Rezultatele unui studiu controversat: alimentele bio nu sunt mai sănătoase decât cele convenționale

Publicat: 06 09. 2012, 21:16
Actualizat: 30 07. 2014, 00:29

Alimentele bio nu sunt nici mai sănătoase, nici mai sigure decât cele convenționale, susțin cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universitatății Stanford, California, citați de Daily Mail.

Deși consumatorii plătesc pentru mâncarea bio un preț de până la trei ori mai mare decât cel al alimentelor clasice, specialiștii citați afirmă că beneficiile produselor organice nu sunt, în realitate, la nivelul celor promise de producători.

Același nivel de nutrienți ca în produsele tratate cu pesticide și chimicale, deosebiri nesemnificative în conținutul de vitamine, proteine și grăsimi și o diferență de preț nejustificată sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii.

Totodată, potrivit aceleiași surse, nu există garanția faptului că produsele etichetate ca fiind bio nu sunt tratate cu pesticide, deși, în cazul acestor alimente, s-a constatat un risc cu 30% mai scăzut de a fi contaminate cu aceste substanțe.

„Nu este o diferență semnificativă între alimentele organice și cele convenționale, în cazul în care iei o decizie de consum bazată exclusiv pe beneficiile asupra sănătății”, este de părere Dena Bravata, coordonatoarea studiului.

Pe de altă parte, studiul a fost contestat de autoritățile din Marea Britanie, care susțin că americanii nu au tras concluziile corecte în urma cercetării. Un purtător de cuvânt al Soil Association (o asociație britanică pro-cultivarea și produsele care protejează planeta) susține că studiul efectuat la Stanford nu are aplicabilitate în Europa și că metoda folosită nu corespunde comparării diferitelor tipuri de culturi.

Sursa: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto

Potrivit unei cercetări paralele, efectuate de Universitatea Oxford, din Marea Britanie, procesul de cultivare a produselor organice poate afecta mediul înconjurător. Studiul, efectuat pe alimente bio precum lapte, cereale și carne de porc, a scos la iveală faptul că procesul de producție generează un nivel ridicat de emisii de gaze cu efect de seră, în comparație cu metodele de producție a alimentelor convenționale.