Sfaturile unui gastroenterolog pentru masa de Paște: Câte ouă puteți consuma într-o zi

Publicat: 02 05. 2021, 09:05
Actualizat: 02 05. 2021, 09:06
Sursă FOTO: Shutterstock

Tentația de a face exces este mare în perioada Sărbătorilor Pascale, în contextul în care mesele tradiționale sunt bogate și conțin diverse feluri de mâncare considerate „grele” pentru organism.

Medicul gastroenterolog Mircea Badea, de la Spitalul Judeţean Suceava, oferă câteva sfaturi referitoare la ce alimente trebuie să fie atenți românii la masa de Paște, potrivit adevarul.ro.

Recomandările medicului specialist pentru masa de Paște

Produsele de bază care nu lipesc de pe mesele românilor în această perioadă sunt carnea de miel, cozonaul, pasca și ouăle roșii. Însă, consumate în exces, pot supune organismul la stres, întrucât sunt bogate în grăsimi și carbohidrați.

„Două cuvinte descriu cum trebuie să ne alimentăm în acestă perioadă: moderaţie şi ponderaţie. Moderaţie în sensul de a avea o dietă cumpătată şi ponderaţie în sensul de a avea o dietă echilibrată. O dietă cumpătată înseamnă o dietă care să conţină toată principiile alimentare, să existe atât parte de valoare nutritivă ca şi nivel de kilocalorii, dar să conţină şi fructe şi legume şi carne şi grăsimi în cantităţi rezonabile, să nu provoace organismului dezechilibre majore”, a explicat gastroenterologul Mircea Badea.

Câte ouă puteți consuma într-o zi

De asemenea, acesta recomandă consumarea unor cantități mai mici de mâncare și creșterea numărului de mese. Totodată, medicul vorbește și despre consumul de ouă, care pot fi gătite în mai multe feluri și sunt folosite la preparea multor mâncăruri.

Câte un ou pe zi este o doză recomandată, normală şi contează şi felul în care gătim ouăle. Atrag atenţia că mai multe alimente consumate în perioada Paştelui conţin ouă, pască, cozonac, salatele cu maioneză”, a declarat Mircea Badea.

Și carnea de miel trebuie consumată cu măsură deoarece, chiar dacă este una sănătoasă, are un aport caloric destul de mare fiind și foarte concentrată.

„Recomand să se consume o cantitate moderată de carne de oaie, carne de miel, fără grăsimi, care să nu fie preparată în ulei. Carnea să se asocieze cu o garnitură de legume”, a explicat specialistul.

Cum trebuie să fie mesele

De asemenea, acesta a explicat faptul că o felie de pască și una de cozonac, consumate la aceeași masă, acoperă jumătate din necesarul zilnic de energie, dacă este vorba de 100 de grame/porție.

„Dacă mai adăugăm salate, pâine, ouă, ajungem la un consum foarte ridicat. Recomand cantităţi reduse, mese mici, fracţionate. Toate acestea combinate cu sport şi o hidratare corespunzătoare ar duce la evitatea complicaţiilor în această perioadă”, a mai susținut medicul gastroenterolog Mircea Badea.

CITEȘTE ȘI 

10 reguli pentru masa pascală. Recomandările medicului Tudor Ciuhodaru