STUDIU. Aproape un sfert dintre femei regretă că nu au devenit mame mai devreme

Publicat: 05 09. 2012, 16:52
Actualizat: 07 07. 2016, 15:33

Una din patru femei și-ar fi dorit să își întemeieze o familie și să devină mame mai devreme, este concluzia unui studiu recent care arată că numărul fertilizărilor în vitro (FIV) este în continuă creștere.

Cercetarea, bazată pe chestionarea unui grup de peste 3.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 28 și 45 de ani, arată că 24% dintre participante au declarat că regretă că au așteptat prea mult timp până să devină mame, iar 17% dintre acestea s-au declarat îngrijorate de vârsta pe care o au în ceea ce privește aducerea pe lume a unui copil, scrie The Telegraph.

Mai mult, datele studiului arată că o femeie din zece au recurs la tratamentele de fertilizare in vitro pentru a deveni mame, deoarece nu reușeau să rămână însărcinate pe cale naturală.

În plus, s-a constatat că o femeie din cinci se gândește să devină mamă singură, acestea fiind chiar de acord să accepte să rămână însărcinate cu spermă de la donatori.

Medicii spun că, în mod normal, șansele unei femei de a rămâne însărcinată în mod natural, fără a urma vreun tratament de fertilizare, scad vertiginos după împlinirea vârstei de 35 de ani. În plus, experții subliniază faptul că nici tratamentele de fertilizare, inclusiv fertilizarea in vitro, nu mai au aceleași șanse de succes odată cu înaintarea în vârstă.

Potrivit specialiștilor, după vârsta de 35 de ani, riscul ca o femeie să întâmpine probleme atunci când vrea să rămână însărcinată crește de 5 ori, spre deosebire de perioada în care femeia avea 20 de ani. În plus, mai puțin de un sfert dintre femeile care încearcă tratamente de fertilizare in vitro după 40 de ani vor putea concepe un copil.

Medicii avertizează că prea multe cupluri consideră că problemele de fertilitate care apar odată cu înaintarea în vârstă pot fi rezolvate prin tehnici de fertilizare in vitro sau alte forme de tratament de fertilitate. Aceștia uită că succesul acestor metode depinde de numărul ovulelor și de calitatea lor, care scad dramatic pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, afirmă medicii.

Doar 23% dintre femeile trecute de vârsta de 40 de ani care apeleaza la FIV vor putea deveni mamici, în timp ce la femeile de 35 de ani rata de succes a acestui tratament este de 80%.