STUDIU. Are 34 de ani și ar putea fi primul pacient care învinge SIDA fără transplant de măduvă osoasă

Publicat: 08 07. 2020, 15:59
Actualizat: 06 04. 2021, 14:48
Are 34 de ani și ar putea fi primul pacient care învinge SIDA fără transplant de măduvă osoasă

Un brazilian în vârstă de 34 de ani ar putea deveni primul pacient care reușește să învingă SIDA fără a beneficia de un transplant de măduvă osoasă. Cazul său a fost prezentat în cadrul celei de-a 23-a Conferinţe internaţionale HIV/SIDA, desfășurată pentru prima oară în mediul online – în perioada 6-10 iulie – din cauza pandemiei de coronavirus.

Virusul HIV afectează zeci de milioane de oameni, pe întreaga planetă, iar în ultimii ani au fost aduse în atenția publicului două cazuri în care doi bărbaţi – cunoscuţi drept pacienţii „Berlin” şi „Londra” – par să se fi vindecat după ce au suferit câte un transplant de măduvă osoasă cu risc ridicat pentru tratarea cancerului, informează Agerpres.

În acest moment, SIDA nu mai este percepută ca fiind o condamnare la moarte sigură, așa cum se întâmpla în anii trecuți, însă pacienţii seropozitivi trebuie să urmeze un tratament care se întinde pe toată durata vieții.

După 57 de săptămâni fără niciun tratament anti-HIV, brazilianul de 34 de ani a rămas negativ

O echipă internaţională de cercetători a făcut un anunț suprinzător, dezvăluind că studiază cazul unui al treilea pacient care nu mai prezintă semne ale infecţiei după ce a primit un tratament diferit. Brazilianul de 34 de ani a fost diagnosticat cu HIV în 2012. Integrat în respectivul studiu, pacientul a primit mai multe medicamente antiretrovirale puternice, printre care maraviroc – comercializat sub denumirea Celsentri – şi dolutegravir – Tivicay.

Medicii au constatat, cu surprindere, că după mai mult de 57 de săptămâni fără niciun tratament anti-HIV, brazilianul de 34 de ani a rămas negativ la testul de detectare a anticorpilor anti-HIV.

Conform lui Ricardo Diaz – expert în maladii infecţioase de la Universitatea din Sao Paulo – pacientul poate fi considerat vindecat de SIDA. ”Important pentru mine este să am un pacient care s-a aflat sub tratament şi care controlează acum virusul fără tratament. Nu am mai putut detecta virusul şi a pierdut răspunsul specific la virus – dacă nu ai anticorpi, nu ai nici antigeni”, a explicat expertul.

1,7 milioane de persoane au contactat HIV în cursul anului trecut

Informațiile făcute publice de ONU transmit că 1,7 milioane de oameni au contactat HIV doar în cursul anului trecut şi peste 40 de milioane de persoane trăiesc deja cu acest virus.

Modul de tratament aplicat de Ricardo Diaz și de echipa sa – expertul a ținut să precizeze, totuși, că sunt necesare și alte studii suplimentare – poate deveni ”o cale mai etică de urmat de persoanele grav bolnave cu HIV decât cel al grefei de măduvă osoasă”.

Sharon Lewin, directoarea Institutului Doherty pentru Infecţii şi Imunitate din Melbourne, a declarat că aceste concluzii comunicate de  Ricardo Diaz sunt ”foarte interesante”, sar necesită o analiză ”mai aprofundată”.