Studiu BBC: Ce spune despre tine un somn prost în adolescență

Publicat: 18 01. 2015, 17:10
Actualizat: 18 05. 2015, 19:34

Cercetătorii americani au descoperit că adolescenții cu obiceiuri proaste legate de somn sunt mult mai predispuși la a avea comportamente riscante în anii următori decât cei care dorm profund.

Oamenii de știință spun că părinții ar trebui să fie mai atenți la programul de somn al adolescenților.

Un alt studiu sugerează că un somn sănătos este esențial pentru a lua decizii sănătoase. Cercetătorii au analizat date despre mai mult de 6.500 de adolescenți din Statele Unite pentru studiul publicat în revista Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Oamenii de știință au analizat modelele de somn, consumul de droguri și alcool cu ajutorul unui sondaj la nivel național, efectuat în trei etape, în perioada 1994-2002.

Persoanele care dormeau prost când au fost chestionate prima dată erau cel mai predispuse la probleme cu alcoolul și drogurile în acea perioadă.

Dar cercetătorii au vrut să afle dacă somnul de proastă calitate și somul insuficient sunt legate independent de astfel de probleme mai târziu în viață.

Adolescenții care au raportat probleme în a adormi cel puțin o dată pe săptămână erau mai predispuși la a bea foarte mult, la a avea comportamente sexuale pe care le-ar regreta apoi sau la a lua droguri în anii următori.

Potrivit studiului, cu cât era mai gravă problema de somn, cu atât legătura cu problemele amintite era mai mare. Cei care aveau probleme mari în a adormi în aproape fiecare zi erau cu 33% mai predispuși la a avea probleme cu alcoolul și drogurile decât adolescenții care reușeau să adoarmă foarte repede.

Totodată, conform oamenilor de știință, cu cât erau mai puține orele de somn raportate de adolescenți, în medie, cu atât era mai mare probabilitatea de a suferi ulterior o serie de probleme, inclusiv relații tensionate din cauza consumului de alcool.

Studiul a arătat că fiecare oră de somn în plus părea să ofere o oarecare protecție. De asemenea, fiecare oră în plus era legată de o scădere a probabilității de a consuma alcool în mari cantități dintr-o dată.