STUDIU. Ce au în comun înghețata și drogurile

Publicat: 07 06. 2012, 14:12
Actualizat: 07 06. 2012, 14:49

Atunci când mâncăm înghețată creierul nostru reacționează la fel ca în cazul consumului de substanțe stupefiante. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea de Stat Oregon.

Pentru a ajunge la această concluzie, savanții au analizat comportamentul unui grup de persoane care mâncau înghețată, mai precis milk-shake-ul cu înghețată de ciocolată. Astfel, s-a constatat că atunci când mâncăm desertul, creierul nostru reacționează la fel ca atunci când apare dependența de substanțe stupefiante. Cu cât mănâncă mai mult, cu atât simt o poftă mai mare, arată datele cercetării. O posibilă explicație al acestui fenomen ar fi o activare insuficientă a zonelor cerebrale implicate în „circuitul recompensei”.

Cercetătorii au observat acest mecanism studiind activitatea cerebrală la un grup de 150 de studenți sănătoși, care aveau o greutate normală. Ei au fost invitați să nu mănânce nimic în cele cinci ore dinaintea experimentului. Voluntarii au trebuit să completeze un chestionar despre obiceiurile lor alimentare și îndeosebi despre consumul de înghețată.

La test, fiecare a băut câte o gură de milk-shake și o băutură fără gust deosebit. S-a constatat că, la cei care mâncau des înghețată, „circuitul recompensei” s-a activat, dar mult mai puțin decât la consumatorii ocazionali. Altfel spus, pentru a ajunge la același nivel de plăcere, ei trebuie să mănânce mai multă înghețată.

Într-un articol apărut în revista „American Journal of Clinical Nutrition”, se precizează că scăderea activării „circuitului recompensei” permite înțelegerea comportamentelor ce constau în alimentație excesivă, care duc la obezitate. Se insistă pe importanța unui regim alimentar echilibrat, cu puțin din toate, dar în cantități moderate.