STUDIU. Ce efect are vitamina E asupra ficatului

Publicat: 22 07. 2012, 09:17
Actualizat: 22 07. 2012, 09:17

Persoanele care includ în dieta zilnică alimente care au un conținut ridicat de vitamina E prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer la ficat. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Institutul Oncologic din Shanghai.

Pe parcursul cercetării, savanții au descoperit că migdalele, nucile, arahidele sau caisele uscate, alimente bogate în vitamina E, previn apariția aceste boli, în rândul persoanelor trecute de vârsta mijlocie, notează cotidianul britanic Daily Mail.

Pentru a ajunge la această concluzie, dr. Zhang Wei, împreună cu echipa sa, a analizat datele provenind de la 132.837 de persoane, printre care se aflau și 267 de pacienți diagnosticați cu această boală. După colectarea informațiilor despre obiceiurile alimentare ale participanților la studiu, echipa a analizat care era riscul apariției cancerului de ficat în rândul persoanelor care aveau inclus în regimul zilnic alimente bogate în vitamina E și în rândul celor care mâncau ocazional această categorie de alimente.

„Rezultatele au arătat că există o strânsă legătură între o dietă săracă în vitamina E și predispoziția la cancer hepatic. Se pare că această substanță nutritivă are un efect protector asupra ficatului și ține la distanță cancerul. Atât alimentele, cât și suplimentele nutritive care conțin vitamina E reduc riscul apariției acestei afecțiuni”, a punctat dr. Zhang, coordonatorul cercetării.

Datele statistice arată că acest tip de cancer este mai des întâlnit în rândul bărbaților și apare mai ales la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani.