STUDIU: Combinarea vaccinurilor Pfizer sau AstraZeneca cu Moderna asigură un răspuns imunitar mai bun

Publicat: 07 12. 2021, 08:59
Actualizat: 07 12. 2021, 09:01
Doze de vaccin

Administrarea vaccinurilor Pfizer sau AstraZeenca, în primă doză, și injectarea serului Moderna la cea de-a doua doză asigură un răspuns imunitar mai bun în fața virusului, arată datele unui studiu realizat de o echipa britanică de la Universitatea Oxford.

„Am identificat un răspuns imunitar foarte bun în general. De fapt, mai mare decât pragul stabilit de vaccinul Oxford-AstraZeneca administrat în două doze”, a declarat Matthew Snape, profesorul de la Oxford care a făcut studiului numit Com-COV2, pentru Reuters.

Noile date ale studiului oferă o oarecare speranță țărilor sărace sau celor cu venituri medii, care ar putea avea nevoie să combine vaccinurile, atunci când rezervele statului scad sau se epuizează.

„Cred că datele din acest studiu vor fi deosebit de valoroase pentru țările cu venituri mici și medii, unde încă se administrează primele două doze de vaccinuri”, a spus Snape.

Dacă vaccinul AstraZeneca-Oxford este urmat de cel de la Moderna sau de la Novavax, numărul anticorpilor a fost mai mare față de situația în care oamenii au primit AstraZeeneca la ambele doze, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Oxford.

Studiul efectuat pe 1.070 de voluntari a constatat, de asemenea, că o doză de vaccin Pfizer, urmată de o injecție Moderna, a asigurat un răspuns imun mai bun față de situația în care au fost administrate două doze de Pfizer.

Nu au fost identificate potențiale probleme privind siguranța, potrivit studiului de la Universitatea Oxford, publicat în jurnalul medical Lancet.

Multe țări au implementat o combinație între seruri, cu mult înainte de a fi disponibile date concrete, deoarece națiunile s-au confruntat cu un număr crescut de infecții, provizii de vaccinuri scăzute și imunizare lentă.

Perioada în care este asigurată protecția oferită de vaccinuri a fost analizată, fiind luate în considerare și dozele de rapel pe fondul creșterii numărului de cazuri. Noile variante, inclusiv Delta și Omicron, au crescut acum presiunea de a accelera campaniile de vaccinare.