STUDIU. Fumatul afectează calitatea somnului

Publicat: 17 09. 2012, 09:35
Actualizat: 29 07. 2014, 17:54

Fumătorii dorm puține ore pe noapte și au un somn mai puțin odihnitor, spre deosebire de persoanele care nu au acest viciu. Aceasta este concluzia unui studiu recent, realizat pe un eșantion de aproximativ 2.300 de persoane, scrie Daily Mail.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință de la Școala de Medicină Charite Berlin, din Germania, coordonați de Stefna Cohrs, au comparat datele provenind de la un grup de aproape 1.100 de dependenți de nicotină, cu cele ale unui grup de peste 1.200 de persoane nefumătoare. Toți voluntarii implicați în studiu erau sănătoși din punct de vedere clinic.

Rezultatele obținute în urma unor chestionare cu privire la calitatea somnului au arătat că 17% dintre fumători dorm mai puțin de 6 ore pe noapte și 28% dintre ei nu au un somn de calitat. Nefumătorii, în schim, au spus în proporție de doar 7% că dorm mai puțin de 6 ore pe noapte, în timp ce 19% au declarat că nu au un somn de calitate.

„Acesta este primul studiu care arată efectul fumatului asupra calității somnului. Datele obținute arată că fumătorii nu au parte de un somn de calitate, în timp ce riscul apariției tulburărilor de somn în rândul nefumătorilor este mult mai redus”, spune autorul cercetării.

Cu toate acestea, nu se poate spune cu precizie că dependența de tutun este singurul factor responsabil de tulburările somnului, în condițiile în care persoanele care au acest viciu au și alte obiceiuri care duc la apariția acestei situații, printre care se numără statul până la ore târzii în fața televizorului și lipsa unui program de exerciții fizice.

Chiar și așa, specialiștii spun că fumatul joacă un rol important în apariția acestor tulburări, precizând că nicotina are un efect de stimulare a sistemului nervos central, fapt ce duce la alungarea somnului.

„Chiar dacă ești fumător și nu te confrunți cu tulburări de somn tot este momentul să renunți la acest viciu, deoarece efectele negative ale acestui obicei dispar în timp”, precizează Stefna Cohrs.

Calitatea somnului este afectată atât de viciile pe care o persoană le are, dar și de afecțiunile de care această suferă. Astfel, pacienții diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare sau cei care sunt obezi sau suferă de diabet prezintă un risc crescut de a nu avea un somn de calitate.