STUDIU. Jocurile video în exces pot provoca probleme fizice

Publicat: 25 03. 2024, 13:24
STUDIU. Jocurile video în exces pot provoca probleme fizice / Sursa FOTO: breakthrough-india.org

Un nou studiu publicat în revista „Computers in Human Behavior” trage un semnal de alarmă cu privire la potențialele probleme de sănătate fizică asociate cu jocurile video excesive.

Cercetarea a constatat că sesiunile de jocuri video care depășesc trei ore consecutive sunt legate de o serie de probleme fizice apărute la utilizatori.

Printre acestea enumerăm oboseala ochilor – 46,1% dintre participanți au raportat această problemă, dureri de mâini sau de încheieturi – 45,4% și dureri de spate sau de gât – 52,1%.

Studiu pe 955 de „gameri”

Studiul a inclus 955 de participanți din următoarele patru țări: Australia, Canada, SUA și Regatul Unit.

Majoritatea participanților (80%) a jucat jocuri video în fiecare zi, iar o parte semnificativă s-a angajat în sesiuni prelungite săptămânal sau zilnic.

Principala concluzie este că 3 ore de joc continuu de jocuri video pot fi suficiente pentru a crește riscul ca cineva să aibă simptome de vătămare fizică”, a declarat autorul studiului Daniel Stjepanović, pentru PsyPost.

Efectul jocului video asupra daunelor fizice este un domeniu care nu a avut parte de prea multă atenție din partea cercetării, așa că a fost surprinzător pentru noi faptul că am observat un risc crescut de vătămare la doar trei ore de joc continuu”, a mai precizat acesta.

Cine sunt expuși riscului

De asemenea, cei care aspiră la o carieră în jocurile video pot fi mai expuși riscului față de persoanele care fac asta mai degrabă ca un hobby.

Autorii studiului recunosc anumite limitări, precum faptul că studiul nu a inclus jucătorii ocazionali. Nu s-a ținut cont nici de alte activități care pot influența riscul de probleme fizice, cum ar fi o slujbă de birou care implică folosirea prelungită a calculatorului.

CITEȘTE ȘI:

Sony a anunțat că va CONCEDIA aproape 1.000 de angajaţi din cadrul diviziei de jocuri video, „după o analiză atentă şi multe discuţii de conducere”