Studiu. Jumătate dintre decesele asociate bolilor cardiace au la bază factori care pot fi preveniți

Publicat: 01 07. 2015, 13:11

Dar, chiar dacă fiecare dintre statele americane ar reduce acei factori de risc – precum obezitate și fumat – până la cele mai mici niveluri înregistrate în trecut, mai puțin de 10% din totalul deceselor provocate de maladiile cardiovasculare ar putea fi prevenite în Statele Unite, afirmă autorii aceluiași studiu.

În mod surprinzător, „nu a existat o diferență uriașă” în ceea ce privește decesele asociate bolilor cardiovasculare „între statele fruntașe și cele codașe”, a precizat coordonatoarea studiului, Shivani A. Patel, cercetătoare la Rollins School of Public Health din cadrul Universității Emory din Atlanta, un oraș din statul american Georgia.

Deși numărul acestor decese a scăzut constant în ultimii 30 de ani, în urma măsurilor de prevenire și tratament, maladiile cardiace continuă să reprezinte principala cauză de mortalitate în Statele Unite, provocând 25% din totalul deceselor, adică aproximativ 610.000 în fiecare an, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Pentru a estima cât de multe dintre decesele asociate bolilor cardiace sunt cauzate de factori care pot fi preveniți, autorii studiului au analizat răspunsurile oferite de peste 500.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 45 și 79 de ani, în cadrul unui sondaj telefonic realizat în 2009 și 2010 în privința factorilor de risc de ordin comportamental, dar și pe baza datelor oficiale furnizate de un alt sondaj de amploare realizat la scară națională – National Health and Nutrition Examination Survey.

Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat în Annals of Internal Medicine, spun că, dacă ar fi posibil să se elimine complet toate cazurile de colesterol ridicat, hipertensiune arterială, diabet, obezitate și fumat în Statele Unite, atunci 54% dintre decesele asociate bolilor cardiace în rândul bărbaților și aproape 50% dintre decesele din rândul femeilor, din 2010, ar fi putut fi prevenite.

Ei au estimat de asemenea, într-un scenariu mai plauzibil, că, dacă toate statele americane ar fi redus nivelurile acestor cinci factori de risc până la cele ale celor mai performante (din acest punct de vedere) cinci state americane, atunci ar fi putut fi prevenite aproximativ 5 procente din totalul deceselor asociate bolilor cardiovasculare.

Hipertensiunea și fumatul au fost asociate cu cele mai multe decese care ar fi putut fi prevenite.

În 2009 și 2010, statele cu cele mici mici niveluri ale factorilor de risc au fost cele de pe coasta vestică americană, precum Colorado, în timp ce nivelurile cele mai ridicate au fost înregistrate în cele din sud, precum Kentucky, Virginia de Vest, Mississippi, Alabama și Louisiana.

Aproximativ 80% dintre respondenți au raportat o expunere la cel puțin unul dintre acei cinci factori de risc principali.