STUDIU. Paracetamolul crește riscul de astm la copii

Publicat: 14 11. 2012, 21:35
Actualizat: 30 07. 2014, 00:18

Administrarea de medicamente care conțin paracetamol poate duce la apariția astmului la copii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Danemarca, citat de Daily Mail.

Rezultatele cercetării au adus noi dovezi în ceea ce privește legătura dintre această grupă de medicamente și apariția astmului, arătând că administrarea lor a dus la creșterea incidenței bolii. De asemenea, s-a constat că paracetamolul provoacă o serie de modificări în organism, lăsându-l vulnerabil în fața alergiilor și inflamațiilor.

În acest context, profesorul Hans Bisgaard de la Universitatea din Copenhaga a sfătuit părinții să administreze atent aceste medicamente. „Dorim să subliniem că utilizarea medicamentului este benefică doar în situațiile adecvate”, a precizat el.

Cercetarea a fost realizată pe 336 de copii, a căror mame sufereau deja de astm. Evoluția sănătății lor a fost urmărită de la naștere și până la vârsta de 7 ani.

În cazul a 19% dintre copii, primele simptome ale astmului au apărut la vârsta de 3 ani, riscul dezvoltării bolii fiind mai crescut la cei care fuseseră tratați cu paracetamol în primul an de viață. Dublarea numărului de zile de tratament a dus la creșterea cu 28% a simptomelor afecțiunii, mai scrie sursa.