Sucurile naturale sunt mult mai PERICULOASE decât se credea. La 3 zile după consum, efectele sunt devastatoare
Se crede că sucurile naturale necarbogazoase din fructe și legume sunt mai sănătoase decât sucurile răcoritoare. Este o concepție greșită. Potrivit unui studiu al Universitții Northwestern din SUA, sucurile naturale fără fibre pot multiplica bacteriile în gură și provoacă inflamarea intestinelor, la numai trei zile după consum.
Studiul a fost publicat în revista Nutrients și susține că sucurile naturale pot provoca un declin cognitiv. Oamenii de știință au efectuat un test asupra unui grup de oameni. Unul a consumat numai sucuri, al doilea a consumat sucuri și alimente integrale, iar al treiela a mâncat numai alimente integrale pe bază de plante.
Saliva acestora, probe de scaun și transpirația de pe obraz au fost colectate de oamenii de știință. După analizarea modificărilor bacteriene și secvențierea genelor, oamenii de știință au descoperit că numărul bacteriilor care provoacă inflamație și permeabilitate intestinală a crescut. Grupul care a consumat alimente integrale pe bază de legume și plante a avut modificări microbiene favorabile.
„Majoritatea oamenilor se gândesc la sucurile naturale ca la o cură sănătoasă pentru curăţarea organismului, dar acest studiu trage un semnal de alarmă că ne-ar putea afecta foarte rapid sănătatea”, spune autorul principal dr. Melinda Ring, director al Centrului Osher pentru Sănătate Integrativă de la Facultatea de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern şi medic la spitalul universitar Northwestern.
„Consumul de cantităţi mari de sucuri naturale cu puţine fibre poate duce la dezechilibre microbiome care ar putea avea consecinţe negative, cum ar fi inflamaţia şi sănătatea intestinală redusă. Acest lucru evidenţiază cât de repede alegerile pe care le facem în ceea ce priveşte dieta (regimul alimentar) pot influenţa populaţiile bacteriene legate de sănătate”, a precizat dr. Ring.
„Compoziţia nutriţională a dietelor cu sucuri naturale – în special nivelurile de zahăr şi carbohidraţi al acestora – joacă un rol cheie în modelarea dinamicii microbiene atât în intestin, cât şi în cavitatea bucală şi ar trebui să fie luate în considerare cu atenţie”, a indicat primul autor Maria Luisa Savo Sardaro, cercetător la departamentul de antropologie de la Universitatea Northwestern şi profesor de microbiologie alimentară la Universitatea San Raffaele din Roma.
„Dacă vă place să beţi sucuri naturale, luaţi în considerare folosirea unui blender pentru a păstra fibrele intacte sau combinaţi sucurile cu alimente integrale pentru a echilibra impactul asupra microbiomului”, recomandă medicul.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și:
Ce se întâmplă în organism dacă bei zilnic băuturi răcoritoare