Top cinci alimente care te ajută să îți păstrezi ficatul sănătos

Publicat: 26 10. 2014, 19:28

Ficatul este cel mai mare organ intern din corpul uman, îndeplinind 500 de sarcini esențiale pentru buna funcționare a organismului. Medicul nutriționist Mihaela Bilic, sutoarea cărții „Sănătatea are gust” spune că afecțiunile ficatului sunt foarte frecvente, unele dintre ele pot fi evitate inclusive cu ajutorul unei diete echilibrate.

Mai jos puteți citi cinci alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul nostrum dacă dorim să ne protejăm ficatul, notează Yahoo News.   

● Varza Kale conține vitamina K, vitamina C, vitamina B,vitamina E vitamina A, fier  calciu, luteină și antioxidanți. Conținutul diminuat de potasiu este indicat pentru că ajută în procesul de însănătoșire a unui ficat „obosit” din cauza privării de somn și a unei alimentații necorespunzătoare.

● Usturoiul ajută la protejarea ficatului. Acest aliment are capacitatea de a activa enzimele hepatice, care ajută organismul la eliminarea toxinelor. În plus, usturoiul are alicină și seleniu, doi compuși naturali care ajuta la curățarea ficatului.

● Ceapa are o bază de substanțe antioxiante care ajută la lupta împotriva celulelor canceroase și îmbunătățirea activității cardiovasculare. În momentul în care ceapa este consumată proaspătă, această legumă devine un antiinflamator vital în procesul de tratare a afecțiunilor la nivelul ficatului.

● Grapefruitul este bogat în vitamina C și antioxidanți. Nutriționiștii spun că acest fruct are un rol important în detoxifierea ficatului. Un pahar mic de suc de grapefruit proaspăt stors contribuie la creșterea producției de enzime, acestea curățând ficatul de toxine și ținând la distanță agenții cancerigeni.

● Sfecla roșie este bogată în flavonoizi care îmbunătățesc funcțiile hepatice. Poate fi consumată în stare crudă prin pregătirea diferitor feluri de salate sau sub formă de suc.