Un pacient cu SCLEROZĂ multiplă și-a câștigat ÎN INSTANȚĂ dreptul la tratament. Peste 160 de bolnavi au câștigat PROCESE CU STATUL

Publicat: 21 01. 2019, 15:25

Curtea de Apel București a obligat, pe 17 ianuarie, Guvernul României, Ministerul Sănătății, CNAS și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să-i acorde gratuit tratamentul necesar pacientului, potrivit reprezentanților APCR.

Alianța susține că instanța a constatat că autoritățile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut atât de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cât și de Ordinul ministrului Sănătății nr. 861/2014, în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusă la ANMDM pe 23 iulie 2018 și răspunsul trebuia dat până la 23 octombrie 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Cel mai probabil, va exista un recurs din partea Statului Român, dar acesta nu va afecta sentința pronunțată pe cererea de ordonanță președințială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare. Un potențial recurs va fi judecat de instanța supremă în 2-3 ani. Din experiența proceselor similare câștigate în anii anteriori, Casa de Asigurări a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri 18 ianuarie,” a spus avocatul pacientului, Dan Cimpoeru.

Problemele continuă: Multe medicamente care trebuiau să fie evaluate nu-s aprobate

De cealaltă parte, președintele APCR, Cezar Irimia, spune că această situație nu este singulară, pentru că la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale sunt înregistrate câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratarea unor boli grave, care au termenul depășit. Președintele APCR susține că nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate.

„În octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au făcut obiectul proceselor menționate, au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, iar legislația a fost modificată corespunzător. După această „experiență” – unică în Uniunea Europeană – am crezut că, în sfârșit, autoritățile responsabile au înțeles că pacienții nu trebuie să-și obțină tratamentul medical de la judecător, ci de la sistemul de sănătate. Din păcate pentru pacienți, lucrurile nu s-au schimbat”, a declarat Irimia.

De asemenea, statul român ignoră în continuare legislația europeană în materie și nu este în stare să-și respecte nici măcar propriile sale reguli, susține Cezar Irimia.

În perioada 2014 – 2015, cu sprijinul APCR, 165 de pacienți diagnosticați cu cancer și alte boli cronice și-au câștigat dreptul la tratament dând statul în judecată.

Foto: Hepta