Vitamina B3 ne-ar putea păzi de infecțiile cu stafilococi

Publicat: 29 08. 2012, 11:38
Actualizat: 25 03. 2019, 22:07

O serie de bacterii din categoria stafilococilor, care provoacă infecții majore, ar putea fi distruse cu ajutorul vitaminei B3, se arată într-un studiu realizat de specialiștii mai multor universități americane și citat de bbc.com.

Vitaminei B3, numită și niacină, acid pantotenic sau vitamina PP, îi este recunoscută științific proprietatea de a crește capacitatea celulelor imunitare de a distruge stafilococii, dar și de a mări numărul și eficacitatea activității neutrofilelor, o categorie de globule albe care anihilează bacteriile patogene și le digeră intracelular.

Realizatorii cercetării au testat efectele Vitaminei B3 asupra infecțiilor cu Stafilococ auriu, una dintre cele mai periculoase bacterii, răspândită mai ales în spitale și în creșe, dar a cărei incidență este destul de crescută și în rândul persoanelor din penitenciare, din unități militare sau la atleți. În demersul lor științific, specialiștii au folosit doze mari de Vitamina B3 – mult mai crescute decât acelea care se obțin în mod normal din alimentație – pe care le-au administrat atât animalelor, cât și unor mostre de sânge uman. Rezultatele studiului au indicat că nu există dovezi clare că un aport ridicat de vitamina B3 ar putea trata infecțiile provocate de bacterii, deși vitamina activează anumite gene antimicrobiene din celulele organismului infectat, gene care sporesc capacitatea celulelor imunitare de a anihila bacteriile.

Specialiștii susțin că, pentru rezultate optime, ar fi indicat ca studiul să fie continuat pe subiecți umani. Această nouă cercetare este considerată un pas important în elaborarea unor noi metode de tratament, în condițiile în care s-a dovedit că majoritatea antibioticelor, considerate medicamente-minune, nu au nicio putere în fața infecțiilor bacteriene cu stafilococ.

În ceea ce privește alimentele bogate în Vitamina B3, acestea sunt: drojdiile alimentare și de bere, tărâțele de cereale, leguminoasele, ficatul, carnea, peștele, morcovul, conopida, tomatele, pâinea integrală, curmalele, smochinele, arahidele, piersicile, avocado, migdalele, nucile, ciupercile proaspete, ouăle.

Consumarea în doze mari de acid nicotinic permite, de asemenea, reducerea nivelului de colesterol din sânge.