Exclusiv – Reforma reformei: Școala cu 4 ore pe zi, liceu de trei clase și examen la calculator

Exclusiv - Reforma reformei: Școala cu 4 ore pe zi, liceu de trei clase și examen la calculator
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 23/04/2012, 23:06

Un nou tip de bacalaureat, ce va consta din doar două probescrise, un nou mod de admitere la liceu și cel mult patru ore pe zide cursuri pentru elevii din școala primară. Acestea suntprincipalele noutăți aduse de noua lege a învățământului,confirmate de Ministerul Educației și prezentate în exclusivitatede Gândul. Prinproiectul de lege ce va fi prezentat în guvern săptămâna viitoare,ministrul Educației, Daniel Funeriu, modifică pentru a patra oară,în ultimii cinci ani, modalitatea de admitere la liceu, dorind catoți elevii de gimnaziu să treacă printr-o testare în domeniulștiințelor, un examen la limba română, precum și printr-o probăpractică de utilizare a calculatorului. Planul lui Funeriu vine ladoar șase luni după ce fosta șefă a învățământului, EcaterinaAndronescu, a schimbat criteriul de admitere la liceu înlocuindtezele cu subiect unic (care au funcționat pentru o perioadă dedoar patru ani) cu examene scrise la română, matematică și istorie.Cum noua lege a Educației prevede că liceul va avea trei ani(cuprinzând clasa a X-, a XI-a și a XII-a), testările elevilor voravea loc în cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a și suntgândite astfel încât să-i facă pe elevi să combine informațiile pecare le-au acumulat la clasă. „Este vorba despre o testaretransdisciplinară, în care elevii vor primi întrebări dinmatematică și fizică, de exemplu. Cea de-a doua probă va consta dinevaluarea competențelor la limba română și comunicare, în timp cecea de-a treia va viza competențele digitale. Elevii nu vor aveaprobleme nici la proba privind utilizarea calculatorului, deoarecetot noua lege prevede introducerea cursurilor de specialitate întrunchiul comun la clasele V-IX”, a explicat pentru Gândul consilierulministerial Melania Vergu.

Elevii – evaluați pe baza portofoliului

Ministerul Educației (MECI) nu a stabilit încă dacărespectivelor probe li se va aduăga și o a patra ce ar putea constatot dintr-o testare transdisciplinară, de data aceasta vizânddisciplinele umaniste. Indiferent că vor fi trei sau patru probe,acestea nu vor constitui singurul criteriu pentru admiterea laliceu. Căci, Funeriu a pregătit încă o surpriză elevilor: evaluareaprin intermediul unui portofoliu pentru fiecare materie în parte.Practic, în respectivul portofoliu al fiecărui elev va figura mediaobținută de școlar, o remarcă scrisă a profesorului despre elev,precum și un punctaj acordat în baza capacității elevului de afolosi informațiile primite la clasă. Iar lucrurile nu se vor opriaici. Dacă elevul se va înscrie la un liceu cu concurență ridicată,portofoliul, împreună cu cele trei sau patru teste vor reprezenta70% din media de admitere la liceu. Aceasta, deoarece liceeleconsiderate de prestigiu vor putea să organizeze o evaluaresuplimentară, în funcție de filieră și profil, astfel încât, înproporție de o treime, să aibă controlul asupra candidaților pecare îi vor tria.

Întrebarea care rămâne este când va intra în vigoare noul tip deadmitere la liceu. În această privință există două posibilități:prevederile se vor aplica fie începând cu promoția celor care întoamnă vor începe clasa a V-a, fie pentru cei care vor intra înclasa a VI-a, astfel încât să îi excludă pe cei aflați în acestmoment în gimnaziu.

20 de ore la primar, 26 de ore la gimnaziu, 30 de ore laliceu

Dacă, în cazul schimbării admiterii la liceu, lucrurile au unorizont ceva mai larg, nu la fel se poate spune despre examenul debacalaureat. Forma actuală cu trei probe de competențe derulate peparcursul semestrului și trei probe scrise programate în vară aretoate șansele să fie înlocuită, chiar de anul viitor, MinisterulEducației confirmând pentru Gândul că noulproiect al legii învățământului prevede două probe scrise în loc detrei. Mai exact, Daniel Funeriu vrea să renunțe la cea de-a treiaprobă scrisă, care constă în proba pe care elevul și-o alege dincadrul specializării pe care a parcurs-o. Astfel, începând cu anulșcolar 2011-2012, bacalaureatul va avea probe scrise doar la românăși la matematică sau istorie (în funcție de profilul liceului),fiind păstrate, totodată, testele de competențe din cursulanului.

O altă modificare adusă de noua lege este diminuarea număruluide ore pe care elevii le vor petrece la școală, orarul școlarurmând să aibă 20 de ore în cazul claselor I-IV, 26 de ore, încazul gimnaziului și 30 de ore în cel al liceului. În ceea ceprivește reformarea curriculei, devenită sufocantă pentru elevi,primul pas va fi unul experimental. Mai exact, începând cu toamnaviitoare, câteva zeci de școli din țară vor intra într-un programpilot, ceea ce va presupune că elevii respectivelor unități deînvățământ vor învăța după noi planuri de lecție și noidiscipline.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Se scoate certificatul verde? Cum vom intra în magazine de Sărbători
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...