A mai rămas o săptămână până la debutul pelerinajului la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Calendarul manifestării religioase

Publicat: 01 10. 2022, 17:52
Sursa FOTO: basilica.ro

Pelerinajul organizat la Iaşi cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, de pe 14 octombrie, va începe sâmbăta viitoare, 8 octombrie, conform oficialilor Arhiepiscopiei Iaşilor.

Potrivit calendarului publicat de Arhiepiscopiei Iaşilor, acestuia, pe 8 octombrie, de la ora 6,00, va începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a aşeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul special amenajat în curtea Cadedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Programul evenimentului

La fel ca până acum, pelerinii care vor veni în acea perioadă la Iaşi se vor putea închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva până pe 16 octombrie. Acesta este primul pelerinaj care se va desfăşura, la Iaşi, din 2020, fără restricţiile impuse de pandemia de COVID-19, potrivit Agerpres.

Astfel, slujba Liturgică de pe 14 octombrie va fi oficiată începând cu ora 9:30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Pentru cei care vor dori să participe la slujbă în zonă vor fi amenajate culoare de acces.Ceremonialul religios va putea fi urmărit şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în diferite zone.

În fiecare an, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care este prăznuit pe 14 octombrie, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea Moldovei – este prăznuită de Biserica Ortodoxă din România (cu cruce roșie), dar și de credincioşii ortodocşi din Grecia, Bulgaria sau Serbia, în fiecare an, pe 14 octombrie. De altfel, Sfânta Parascheva este cea mai populară dintre sfinţi, ale căror moaşte se află pe teritoriul României. În popor, mai este cunoscută şi ca Sfânta Vineri.

Înainte de pandemie, peste un milion de pelerini din întreaga ţară erau aşteptaţi să vină la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi încep, însă, cu câteva zile înainte, iar noaptea dintre 13 spre 14 octombrie este cea mai importantă din acest hram, fiind cea în care Cuvioasa face minuni, scrie Mediafax.

Cuvioasa Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, și tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.