ANPC intervine în scandalul momentului. De unde și cel fel de măști de protecție trebuie să cumpărăm!

Publicat: 20 08. 2020, 15:24
Actualizat: 20 08. 2020, 15:25
ANPC intervine în scandalul momentului. De unde și cel fel de măști de protecție trebuie să cumpărăm! / Sursa FOTO: https://pixnio.com

Scandalul momentului în România, măștile de protecție, a ajuns și la urechile ANPC, altfel o instituție atentă la nevoile, dar mai ales drepturile consumatorilor. De data aceasta, chiar președintele Eduardt Cozminschi a ținut să lămurească lucrurile, cu subiect și clar, pentru a fi clar ce fel de măști de protecție trebuie să cumpărăm și mai ales de unde!

Într-o intervenție la Digi 24, Cozminschi a spus că achiziţionarea măştilor sau a dezinfectanţilor este musai să se facă din spaţii autorizate, iar produsele trebuie să îndeplinească anumite cerinţe legate de etichetare. „Este destul de greu pentru un consumator mediu informat să-şi dea seama dacă o mască sau un dezinfectant respectă toate condiţiile”, spune Cozminschi.

ANPC avertizează: atenție la toxicitatea produselor!

Și, totuși, care sunt recomandările clare ale ANPC în privința achiziţionării acestor produse? Iată de unde spune chiar președintele instituției că este bine să ne procurăm marfa și ales la ce trebuie să fim atenți: „(…) din spaţii autorizate, şi aici mă refer la farmacii şi magazine. Totodată, recomand să păstreze bonul cu care a achiziţionat produsul, să poată dovedi în cazul în care are reclamaţii referitoare la calitatea acestora. În primul rând trebuie să urmărească ca aceste produse să aibă etichete în limba română, să fie tradus textul, trebuie să conţină elemente de informare şi caracterizare completă, corectă şi precisă a produsului, trebuie să aibă marcajul Comisiei Europene, al Uniunii Europene, cel care certifică faptul că produsul respectiv respectă clasificarea, etichetarea şi ambalarea conform directivelor europene”.

De asemenea, mai susține Eduardt Cozminschi, „pe etichetă trebuie să existe pictograme sau avertizări de pericol privind toxicitatea şi inflamabilitatea produsului. În cazul recipienţilor, aceştia trebuie să fie prevăzuţi cu sisteme închidere de siguranţă pentru copii. De asemenea, trebuie să aibă pe etichetă data ieşirii din uz şi instrucţiuni de depozitare”.

Alertă UE – România, invadată de sute de produse contrafăcute!

Altfel, președintele ANPC a subliniat că, în ultimele cinci luni, de când România se confruntă cu pandemia Covid-19, instituția pe care o conduce efectuează controale periodice şi primeşte alerte din Uniunea Europeană în cazul în care se identifică un produs neconform cu standardele internaționale pe un teritoriu european.

Mai departe, trimitem şi noi alerte către comisariatele judeţene, către poliţia de frontieră şi urmărim aceste produse pentru a fi retrase de la vânzare şi distruse. Într-adevăr, am găsit astfel de produse neconforme, dar în primul rând neconforme din punct de vedere al etichetării, nu neapărat al calităţii produselor. În ultima perioadă, aceste probleme s-au remediat în totalitatea spaţiilor comerciale în care se comercializează. Într-o primă fază, mulţi dintre agenţii economici nu erau avizaţi, nu ştiau despre ce este vorba. Între timp, s-au pus la punct cu legislaţia şi în momentul de faţă sunt cazuri izolate sau practici comerciale incorecte”, a spus preşedintele ANPC.

Potrivit unui producător de dezinfectanţi, piaţa românească a fost invadată de sute de produse contrafăcute, care reprezintă un pericol real pentru cei care le folosesc, iar autorităţile ar trebui să reglementeze mai strict acest sector, pe întregul lanţ comercial.