Băile Herculane, propuse să fie integrate în Patrimoniul Mondial Unesco. Cererea făcută de o asociație din Banat a ajuns la Ministerul Culturii

Publicat: 14 10. 2022, 13:50

Asociația timișoreană „Locus” a transmis către Ministerul Culturii o cerere de înscriere a Ansamblului Istoric Băile Herculane, cu valoare universală excepțională, în Patrimoniul Mondial UNESCO, Lista The Great Spa Towns of Europe, cât și Nota de Fundamentare elaborată în limba engleză conform directivelor parte din Ghidul Operațional al UNESCO, modificate în anul 2021.

Băile Herculane este cea veche stațiune balneară de pe teritoriul României, cu o istorie și cultură bimilenară. Situl poate fi privit ca un spaţiu idilic, dominat de urmele istoriei care l-au consacrat și care se prezintă ca un muzeu în aer liber datorită resurselor naturale și de peisaj și datorită patrimoniului arhitectural bogat. Acesta este un pilon important al identității locului, constând în 74 de obiective înscrise în Lista Monumentelor Istorice 2015: 14 situri arheologice, 55 ansambluri și monumente de arhitectură, 5 monumente de for public – statui.

„Este un proces lung, care sperăm să aibe o finalitate pozitivă într-un final. Momentan această cerere împreună cu nota de fundamentare vor fi analizate de către Minister prin Direcția Relații Internaționale și Afaceri Europene, Institutul Național al Patrimoniului, iar ulterior vor ajunge în fața Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice. Credem că este un pas necesar, întrucât situl are o valoare excepțională din punct de vedere istoric, arhitectural, cultural, iar contribuția pe care a adus-o culturii spa de a lungulul secolelor este extraordinară” spune Oana Chirilă, președinte Asociația „Locus”.

Care sunt beneficiile unei astfel de recunoașteri

În cadrul cererii au fost expuse și eforturile pe care Asociația „Locus” le depune din anul 2017 pentru a conserva și salva Băile Neptun, monument istoric de interes național inclus pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa pentru anul 2022, cât și investițiile publice și private din cadrul arealului istoric.

„Dacă ansamblul de la Herculane ar fi inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, în primul rând ar fi o recunoaștere internațională a situ-ului și am deveni mai responsabili. Va trebui elaborat un plan de management foarte exact, regimul de protecție va trebui respectat în litera legii, intervențiile care se vor face pe monumente vor trebui făcute într-un alt calibru, deoarece nu ne mai putem juca cu aceste monumente. Această etichetă vine cu o responsabilizare mai mare atât pentru sectorul privat cât și pentru cel public. Există și o serie de axe de finanțare pentru monumente, iar cele care sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO pot primi finanțări mult mai mari”, a mai spus Oana Chirilă.